Kot pica obložene dežnikarice
Print Friendly, PDF & Email

Idejo za to jed sem dobila na jutranjem sprehodu, ko sva s sosedo razglabljali, kako bi še lahko pripravili dežnikarice. In, ker je bil sprehod uspešen v vseh pogledih, tudi gobarski sreči, sem idejo še isti dan uresničila.

Kot pica obložene dežnikarice so malo drugače pripravljene marele, kot dežnikaricami sicer radi rečemo, a še vedno lepo pride do izraza njihov okus. Priprava pa je zelo enostavna, zato le zavihajte rokave in naredite kot pica obložene dežnikarice tudi vi.

Pripomočki za kot pica obložene dežnikarice

  • ponev
  • lopatka za obračanje
  • pekač v velikosti pečice
  • papir za peko
  • ribežen
  • pečica
  • štedilnik
  • nožek
  • papirnata brisačka

Sestavine za kot pica obložene dežnikarice

Za 1-2 osebi:

  • 2 dežnikarici ( 170 g in 120 g)
  • 1-2 stroka česna
  • košček masla (cca. 20 g); lahko tudi oljčno olje
  • 60-80 g sira
  • 50 – 60 g pica šunke
  • 1 – 2 ščepca soli

Količine v receptu so okvirne in odvisne od gobarske sreče in velikosti samih dežnikaric, pa tudi od tega, kako obložene dežnikarice si želimo.

Priprava kot pica obloženih dežnikaric

Najprej očistimo dežnikarici (seveda po večjem to storimo že v gozdu), pri tem si pomagamo z nožkom ali papirnato brisačko s katero obrišemo površino dežnikarice in odstranimo morebitno listje, mah, iglice … Odstranimo tudi pecelj. Pečico vklopimo in jo nastavimo na 200 °C (klasična peka).

Dežnikarici nekoliko posolimo, v ponvi pa stopimo in segrejemo maslo (lahko tudi olje, stvar okusa), nato pa na njem popečemo dežnikarici. Najprej z ene strani, nato pa jo z lopatko previdno obrnemo in popečemo še z druge, na vsaki pečemo strani cca. 2 minutki, toliko, da spusti vodo in se nekoliko zapeče. Pečemo na nižji temperaturi. Postopek ponovimo z obema klobukoma.

Medtem olupimo in nasekljamo česen ter naribamo sir.

Popečena klobuka dežnikaric z lopatko prenesemo na s papirjem za peko obložen pekač tako, da stran s trosi gleda navzgor. Sesekljan česen potrosimo po dežnikarici, jo obložimo z rezinami šunke in čez posujemo še sir. Pečemo 5-8 minut v na 200 °C (klasika) predhodno ogreti pečici, toliko, da se sir stopi im malo zapeče.

Ponudimo takoj, še vroče.

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor