Kmečko kislo zelje s prekajenim mesom
Kmečko kislo zelje s prekajenim mesom je krasna in nasitna sezonska – zimska jed. Vsebuje kislo zelje, ki je fermentirana hrana in ima ogromno koristi na naše telo. Krompir in kak košček prekajenega mesa pa data tej jedi tako okus, kot hranilno vrednost.
Jed ponavadi serviramo s kosom dobrega, domačega kruha.
Pripomočki za kmečko kislo zelje:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za kmečko kislo zelje:
Za 4 osebe:
- 1 kg kislega zelja
- 200 g prekajenega mesa
- 4 večji krompirji (500 g)
- 1 čebula (120 g)
- 2 stroka česna
- 2 lovorjeva lista
- 1 žlička mlete rdeče paprike
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- sol
- olje ali mast
- 500 ml vode
Postopek za kmečko kislo zelje s prekajenim mesom:
Čebulo in česen na drobno nasekljamo. Prekajeno meso (vzamemo lahko tako prekajena rebra, kot kak kos prekajenega brez kosti, ali celo prekajeno klobaso) narežemo na poljubno velike kose. Na malo olja ali maščobe vse skupaj popražimo.
Medtem olupimo in na kocke narežemo krompir ter ga v osoljeni vodi damo posebej kuhati. Kislo zelje pa poskusimo in če je preveč kislo, da lahko na hitro speremo pod tekočo vodo. Spiranje pa ni potrebno, če imamo radi malo bolj kisle jedi.
Ko sta čebula in meso popražena, dodamo mleto rdečo papriko in paradižnikov koncentrat ter dobro premešamo. Toliko, da paprika zadiši (ne smemo je zažgati, saj bo potem imela jed grenak priokus).
Takoj nato dodamo kislo zelje, lovorjev list in vodo. Dobro premešamo in kuhamo nekje 30 minut.
Dodamo kuhan krompir in še vse skupaj enkrat prevremo. Če želimo jed zgostiti, naredimo to najlažje tako (in brez uporabe moke), da nekaj krompirja zmečkamo z vilico ali stisnemo na stiskalnik za krompir. Ki
Čisto na koncu kmečko kislo zelje s prekajenim mesom poskusimo, če bi bilo potrebno jed še kaj dosoliti. Vendar ponavadi ni potrebno, saj sta slana že tako kislo zelje, kot prekajeno meso.
Jed serviramo s kosom dobrega domačega kruha.
Dober tek 🙂