Kitajski tofu v rdeči omaki
Jed, ki je navdahnjena s kitajskim načinom priprave hongshao 红烧, kjer so zelenjava, meso ali tofu popečene in obdane z rdečo omako, prepojeno z začimbami. Okus je močan in edinstven. Dodatek kitajskega ali sichuanskega popra (huajiao 花椒) popestri celotni okus. Okus je vsekakor zelo celovit, saj z izbranimi sestavinami zadosti širok spekter okusa: kislo, sladko, pekoče, slano in za povrh še rahla otrplost ob okusu ma (麻).
Kitajski tofu v rdeči omaki – pripomočki:
- vok ali voku podobna večja ponev
- kuhalnica
- nož
- deska za rezanje
Kitajski tofu v rdeči omaki – sestavine:
Za 2 osebi
- 400 g tofuja
- 200 ml paradižnikove mezge
- 2 žlici svetle sojine omaka
- 1 žlica temne sojine omake
- 3 žlice rdečega vina ali riževega vina
- 3 žlice riževega kisa
- 3 žlice medu ali sladkorja
- 6 celih zvezd zvezdastega janeža
- sezamovo olje
- česen
- 3 cm ingverjeve korenine
- kitajska čebula
- 2 čilija
- 2 žlički sichuanskega popra (huajiao 花椒)
- sol
- sveži listi koriandra
- fermentirana sojina pasta
Kitajski tofu v rdeči omaki – postopek:
Izberemo tofu, ki ni preveč mehek, da bo med pripravo ohranil obliko in ne bo razpadel. Ob začetku priprave jedi lahko damo kuhati riž kot prilogo.
Tofu narežemo na približno 0,5 – 1 cm debele trikotnike. Čili, česen in ingver sesekljamo na koščke.
Kitajsko čebulo narežemo na kolobarčke. Sicer je videti podobno, kot malo večji drobnjak, vendar je okus drugačen. Če je nimamo, jo raje izpustimo, kot da bi jo nadomestili z drobnjakom, saj bi pokvarili okus. Če nimamo sveže, lahko uporabimo tudi posušeno.
Pripravimo omako. Zmešamo mezgo, vino, kis in sojini omaki. Temna sojina omaka da jedem značilno barvo, svetla pa okus. Po okusu dodamo sol. Če uporabljamo med, ga dodamo kasneje med kuhanjem. V primeru, da med nadomestimo s sladkorjem, pa ga lahko v omako dodamo že sedaj.
Vok ali voku podobno večjo ponev segrejemo in ji dodamo sezamovo olje. Ko je olje vroče, vanj razporedimo tofujeve trikotnike. Cvremo jih toliko časa, da dobijo zlato rumeno skorjico. Rahlo jih stresamo, da se ne primejo dna posode. Ko so s spodnje strani zapečeni, jih obrnemo in postopek ponovimo še na drugi strani. Ta korak je pomemben, saj tofu, ki ga bi dodali šele v omako, ne bi imel istega okusa in skorjice.
Ko je tofu popečen, ga lahko vmes stresemo na cedilo in odcedimo odvečno maščobo. V voku na sezamovem olju popražimo začimbe. Če nimamo zvezdastega janeža, lahko uporabimo tudi semena navadnega janeža. Če nimamo sichuanskega popra, ga lahko izpustimo. S tem bo manjkal del okusa, vendar bo jed še vedno odlična.
Zraven na hitro popražimo še česen, čili in ingver. Vmešamo sojino pasto. Dodamo tofu in prelijemo z omako.
Vse skupaj pustimo brbotati toliko časa, da se sestavine prepojijo in navzamejo okusa, tekočina pa izpari. Pred koncem dodamo še kitajsko čebulo in, če nismo uporabili sladkorja, med. Premešamo, da se stopi in da se tofu ali omaka ne prijema na dno. Omaka se mora zgostiti. Če imamo težave z zgoščevanjem, prilijemo nekaj gustina oziroma škroba zmešanega v malo hladne vode. Pomešamo in kuhamo še par minut.
Pripravljeno! Lahko postrežemo na krožnik, kot prilogo pa ponudimo riž. Sama rada del riža nadomestim s piro ali kamutom. Po vrhu lahko za popestritev videza in okusa potresemo sveže liste koriandra.
Dober tek!