Karbonara rižota
Karbonara rižota je malce drugačna rižota, ker ji na koncu vmešamo dve razžvrkljani jajčki, od tod tudi ime. Je posebnega okusa zaradi belega vina in začimb. Kremasta pa zaradi žlice maskarponeja, ki ji ga dodamo na koncu kuhanja.
Pripomočki za pripravo karbonara rižote
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo karbonara rižote
za tri osebe
- 1 žlica oljčnega olja
- nekaj zrn rdečega popra
- 3 listi žajblja
- 50 g čebule
- 1 žlička rjavega sladkorja
- 100 g pršuta
- 1,25 belega vina
- 220 g riža
- sol
- ingver
- piment
- 1 žlica maskarponeja
- 2 jajci
Postopek priprave korbonara rižote
V višji ponvi segrejemo žlico oljčnega olja in na njem na hitro prepražimo rdeč poper in žajbljeve lističe, da zadišijo.
Žajbelj in poper odstranimo in na hitro prepražimo sesekljano čebulo z žličko rjavega sladkorja. Po štirih minutah praženja dodamo na grobo narezan pršut. Pražimo dve minuti, dodamo riž in premešamo, da se sestavine premešajo.
Zalijemo z belim vino in v 15-18 minutah rižoto po klasičnem postopku skuhamo. Solimo zmerno, ker je že sam pršut slan. Vmes prilivamo vodo. Ko je karbonara rižota skuhana, dodamo piment, ingver in veliko žlico maskarponeja. Ponev odstavimo s kuhalne plošče. Pripravimo si dve razžvrkljani jajci in ju vmešamo v vrel riž. Mešamo hitro, da nam jajce, oziroma beljak ne zakrkne.
Pustimo minutko do dve, da karbonara rižota postoji in nato postrežemo. Zraven je dobrodošel riban parmezan. Naj tekne!