Kaneloni s pršutom in sirom
Print Friendly, PDF & Email

Če se sprašujete kaj so kaneloni … naj vam povem: odlične palačinke z nadevom, ovite v drobtine in cvrte v olju. Sliši se kar omamno, kajne? Primerne tako za kosilo ali zgodnjo večerjo. Vsekakor pa lačni ne boste ostali. Sedaj pa zavihajte rokave, kajti čaka vas kar nekaj dela.

kaneloni-s-prsutom-in-sirom-9Kaneloni s pršutom in sirom – pripomočki:

  • ponev za palačinke
  • dve srednje veliki kozici
  • srednje velika plastična posoda
  • zajemalka
  • ročni mešalec
  • tlačilec za krompir
  • kuhalnica kakor ščipalka za obračanje kanelonov v olju
  • 3 plastični krožniki od tega naj bo en globok
  • majhen lonček za segret mleko
  • 6 zobotrebcev
  • deska in nož za sir
  • štedilnik

Kaneloni s pršutom in sirom – sestavine:

(za 3 osebe)

  • 500 g krompirja
  • 1 dl mleka (za pire krompir)

Slane palačinke (6 kosov):

  • 200 g moke
  • 220 ml mleka
  • pol žličke soli
  • 1 jajce

Nadev:

  • 6 večjih rezin sira
  • 6 rezin kuhanega pršuta

Cvrtje:

  • 70 g moke
  • 2 jajci
  • 100 g drobtin
  • približno 3 dl olja

Kaneloni s pršutom in sirom – postopek:

Najprej se lotimo priprave slanih palačink. V plastično posodo damo jajce in ščepec soli, ter z ročnim mešalcem malenkost zmiksamo. Nato izmenično dodajamo moko in mleko, dokler ne dobimo gladke zmesi.

Moko in mleko izmenično dodajamo masi za slane palačinke.
Moko in mleko izmenično dodajamo masi za slane palačinke.

Na ponev za palačinke nakapamo nekaj olja, ter slane palačinke spečemo enako kakor navadne. Pazimo, da ne bodo predebele.

kaneloni-s-prsutom-in-sirom-2

Ko slane palačinke spečemo, jih lahko takoj nadevamo (ni treba čakati, da se ohladijo). Poleg si pripravite 6 zobotrebcev. Na sredino palačinke damo rezino sira in rezino kuhanega pršuta (slika 1). Nato levo in desno stran prepognemo proti sredini, nato pa palačinko zavijemo v rolo in na konec zapičimo zobotrebec, da se palačinka ne bi odpirala. Tako naredimo z vsemi preostalimi palačinkami (slika 2).

kaneloni-s-prsutom-in-sirom-3
Slika 1.
Slika 2.
Slika 2.

Slane palačinke do tega koraka lahko pripravite že en dan prej, ter jih take, kakor kaže slika 2, shranite v hladilniku.

Krompir olupite, narežite na kocke, ter postavite v soljeno vodo in kuhajte do mehkega.

kaneloni-s-prsutom-in-sirom-6

Medtem, ko se krompir kuha, si pripravite delovno površino za cvrtje kanelonov s pršutom in sirom. Na levo stran postavite krožnik z moko, na sredino krožnik z jajcem, na desno pa krožnik z drobtinami.

Iz kanelona vzemite zobotrebec, ga povaljajte v moko, nato v jajce in na koncu v drobtine. Če se vam zdi, da se je prijelo premalo drobtin, lahko kanelon ponovno pomočite v jajce in še enkrat v drobtine.

Ne pozabite odstraniti zobotrebcev.
Ne pozabite odstraniti zobotrebcev.

V kozico vlijte olje in pristavite na štedilnik. Ko je olje dovolj segreto, vstavite po dva kanelona hkrati. Cvrite do zlato rjave barve, nato kanelone odstavite na krožnik, ki ste ga prekrili s papirnato brisačo, da se odvečno olje vpije.

kaneloni-s-prsutom-in-sirom-7

Sedaj je tudi krompir že kuhan. Vodo odcedite, ter ga pretlačite stlačilcem za krompir. V lončku segrejte mleko, ter ga prelijte čez krompir, dokler ne nastane pire.

kaneloni-s-prsutom-in-sirom-8

Na krožnik servirajte pire krompir ter dva kanelona na osebo. Kot priloga odlično paše tatarska omaka.

Kaneloni s pršutom in sirom vas sigurno ne bodo pustili lačne! Odlično kosilo za odličen dan.

Naj vam tekne – dober tek!

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.6]

Martina

Po poklicu sem grafična oblikovalka in mamica dveh punčk. Rada kuham za svoje najbližje ter fotografiram, kar združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor