Ješprenj s suhimi rebrci
Print Friendly, PDF & Email

Ješprenj, kot mu pravimo na Primorskem, drugod bolj znan pod imenom ričet, s suhimi rebrci je slovenska klasika primerna za hladnejše dni. Vendar tudi v poletnih dneh je dobro, da poleg priljubljenih solat, oziroma lažjih jedi, pojemo tudi kaj “na žlico”. Stara tradicionalna enolončnica združuje oluščena zrna ječmena, krompir in korenček, fižol, z dodatkom prekajenega svinjskega mesa pa postane pravi ješprenj.

Pripomočki za pripravo ješprenja s suhimi rebrci

  • večja kozica za kuhanje ješprenja
  • manjša kozica za kuhanje rebrc
  • manjše skledice za krompir, korenček in peteršilj
  • deska
  • nož
  • lupilec
  • kuhalnica
  • štedilnik

Sestavine za pripravo ješprenja s suhimi rebrci

Za 4-5 oseb:

  • 500 g prekajenih svinjskih rebrc
  • 100 g ješprenja
  • 200 g korenja
  • 250 g krompirja
  • 300 g fižola
  • 2 šalotki
  • šop svežega peteršilja
  • žlica masti
  • žlica paradižnikove mezge
  • sol
  • poper
  • ščep sladke paprike
  • noževa konica čilija v prahu (lahko izpustite)
  • 8 dl vode

Postopek priprave ješprenja s suhimi rebrci

Kuhanje ješprenja s suhimi rebrci pričnemo tako, da dan prej namočimo ješprenj. Enako naredimo s fižolom, če ga kuhamo sami. Naslednji dan nadaljujemo tako, da najprej prevremo suha rebrca. Kozico z vodo postavimo na kuhalno ploščo in meso le prevremo.

Pripravimo si vse ostale sestavine. Nakockamo krompir in korenček in drobno nasekljamo peteršilj in čebulo.

Večjo kozico pristavimo na kuhalno ploščo, vanjo damo žlico masti. Sama večkrat uporabim mast, ki mi ostane od praženja mesa, čevapčičev … Ko se mast segreje, dodamo čebulo, popražimo 3 minute, stresemo namočen ješprenj in dodamo žlico paradižnikove mezge. Če kuhamo fižol sami, ga dodamo v tem koraku. Premešamo in ponovno kuhamo 3 minute.

Naslednji korak je ta, da dodamo nakockan korenček in krompir, prevreta rebrca, sol, poper, mleto papriko in malenkost suhega čilija. Zalijemo z vodo. Kuhamo na zmernem ognju 40 minut. Večkrat premešamo. Če imamo fižol že kuhan, ga dodamo po pol ure kuhanja. Čisto na koncu potresemo še nasekljan peteršilj.

Ješprenj s suhimi rebrci je pripravljen! Odlična enolončnica, zraven pa lahko postrežemo kos kruha, ali pa palačinke s čokolado, ali še kakšen cmok z marmelado … Ješprenj s suhimi rebrci lahko skuhamo en dan prej, preden ga postrežemo. V tem primeru se bo malenkost zgostil. Naslednji dan mu dodamo le nekaj vode, da dobimo želeno gostoto in prevremo. Naj tekne!

 

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast j tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor