Izvrstna telečja obara
Print Friendly, PDF & Email

Za juhi podobno jed iz mesa in zelenjave imamo Slovenci lepo besedo obára. Če jo skuhamo iz teletine, korenja in graha, ugotovimo, da ima jed poleg lepega imena, tudi odlični okus. Izvrstna telečja obara pa postane z bešamelnimi cmočki povrh vsega še popolna. 🙂

obara5 - 1

Kaj potrebujemo za pripravo izvrstne telečje obare:

  • velika posoda za kuhanje s pokrovko
  • deska za rezanje
  • nož
  • žlica
  • kuhalnica
  • stiskalnik za česen
  • štedilnik

Sestavine za pripravo izvrstne telečje obare:

  • olivno olje
  • 1 velika čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 jedilna žlica moke
  • 300 – 400 g telečjega plečeta
  • 2 srednje velika korenčka
  • 100 g zmrznjenega graha
  • 2 l vode
  • 1 zravnana čajna žlička grobe soli
  • 3 vejice peteršilja

Postopek priprave izvrstne telečje obare:

Ploščo na štedilniku prižgemo na največjo jakost in nanjo postavimo veliko posodo za kuhanje. Vanjo nalijemo toliko olivnega olja, da pokrije celotno dno posode. Na vroče olje stresemo nasekljano čebulo in pražimo dokler ne zarumeni.

obara1 - 1

Potem nanjo stisnemo česen.

obara2 - 1

Popražimo, da zadiši in dodamo na poljubno velike kose narezano meso. Med mešanjem ga pražimo, da porjavi.

obara3 - 1

Meso bo spustilo nekaj vode. Kuhamo tako dolgo, da voda povre. Potem jed poprašimo z moko in posolimo.

obara4 - 1

Zalijemo z vodo. Ko zavre, zmanjšamo jakost na pol, pokrijemo in  kuhamo dobre pol ure. Korenčka očistimo, operemo in narežemo na kolobarje. Dodamo ga v juho in kuhamo še deset minut. Dodamo grah in bešamelne cmočke.

besamelni5

Kuhamo še kakšno minuto, da cmočki priplavajo na vrh. Dodamo nasekljan peteršilj, premešamo in serviramo.

obara6 - 1Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 3.9]

Dodaj odgovor