Idrijski žlikrofi
Print Friendly, PDF & Email

Izdelava idrijskih žlikrofov je malce zahtevnejša, vendar ves trud odtehta užitek ob serviranju in zadovoljnih obrazih ljudi, katerim jih postrežemo. Gre za tipično slovensko jed, ki izvira z Idrijskega. Pri njeni pripravi potrebujemo testo za rezance in krompirjev nadev, začinjen z majaronom in drobnajkom.

Pripomočki za pripravo idrijskih žlikrofov

 • stiskalnica za krompir

Sestavine za pripravo idrijskih žlikrofov

Za 4 osebe

za testo

 • 300 g moke
 • 2 jajci
 • voda
 • ščep soli

za nadev

 • 450 g krompirja
 • 3 žlice olivnega olja
 • 50 g pancete (izvorno se uporablja zaseko, v tem primeru treh žlic olja ne potrebujemo)
 • 50 g čebule
 • drobnjak
 • majaron
 • črn poper
 • sol

Postopek priprave idrijskih žlikrofov

Najprej si pripravimo testo za idrijske žlikrofe. V skledo odmerimo moko in posolimo. Na sredino naredimo jamico in vanjo ubije dve jajci. Grobo zagrebemo. Nato po potrebi dodamo žlico ali dve vodi, da vgnetemo mehko testo.

Krompir operemo in prerežemo čez polovico. Kozico napolnimo z vodo, solimo in dodamo krompir. Kuhamo do mehkega, približno 15-18 minut, po tem, ko zavre. Ko je krompir kuhan, ga splaknemo pod hladno vodo in še mlačnega olupimo. Pripravimo si stiskalnico za krompir in ga v primerno skledo pretlačimo.

Medtem v manjši kozici segrejemo olje in na njem prepražimo drobno nasekljano panceto. Ko je prepražena, jo stresemo preko krompirja, dodamo drobno nasekljana majaron in drobnjak ter solimo in popramo. Zmes začinjenega krompirja dobro premešamo in oblikujemo za lešnik velike kroglice, ki jih odlagamo na plitev krožnik.

Postopek izdelave idrijskih žlikrofov nadaljujemo tako, da na pomokani delovni površini na tanko razvaljamo testo. Pri tem si lahko pomagamo s pripomočkom za valjanje testa, lahko pa to opravimo z valjarjem. Na rob testa polagamo kroglice z razmikom in prepognemo testo čez kroglice.

Ko je testo prepognjeno čez kroglice s prstom pritisnemo testo, da zapremo vsako kroglico posebej. Po dolgem prerežemo in nato še vsak zaprt košček posebej, tako kot prikazuje fotografija. Nato z dvema prstoma obeh rok na vsakem koncu primemo robova in ju stisnemo, da dobimo majhna ušesca. Na vrhu s prstom pritisnemo navzdol, da žlikrofu naredimo vdolbinico. Če se nam pri tem opravilu roki lepita, ju pomokamo.

Žlikrofe odlagamo na pladenj, ki smo ga prej obložili s peki papirjem in posuli z moko. Če žlikrofe pripravljamo za takojšnjo uporabo, si pripravimo večjo kozico z vodo, kjer jih bomo kuhali. Vodo predhodno solimo. Ko le-ta zavre nežno stresemo idrijske žlikrofe v krop in na zmernem ognju kuhamo toliko, da priplavajo na vrh. Odcedimo jih in po navadi postrežemo z mesom in omako.

Lahko jih delamo na zalogo. V tem primeru jih skupaj s pladnjem postavimo v zamrzovalno skrinjo in počakamo, da popolnoma pomrznejo. Takrat jih lahko pretresemo v primerno vrečko in uporabimo, ko želimo. Vtem primeru jih kuhamo kakšno minuto dlje. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast je tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor