Gratinirani peresniki s piščancem
Gratinirani peresniki s piščancem je odlično kosilo, ko morate porabiti piščančje meso ali, ko si zaželite na hitro bogato bešamel omako zraven peresnikov ali kakšne druge pašte. Vse skupaj zapečeno v pečici je pa za prste obliznit.
Gratinirani peresniki s piščancem – pripomočki:
- 1 lonec in 1 ponev
- krožnik
- globoka posoda za v pečico
- kuhalnica in metlica
- nož in deska
- ribežen
- štedilnik in pečica
Gratinirani peresniki s piščancem – sestavine:
(za 4 osebe)
- 300 g peresnikov ali makaronov
- ščep soli in popra
- 3 piščančji zrezki
- 50 g sira edamec
Za bešamel:
- 30 g masla
- 30 – 40 g moke
- pol litra mleka
- ščep muškatnega oreščka
Gratinirani peresniki s piščancem – postopek:
V lonec damo vodo in jo zavremo s ščepom soli. Dodamo peresnike in kuhamo po navodilih proizvajalca. Meso narežemo na kocke, solimo in popramo ter prepražimo v ponvi na nekaj kapljicah olja. Pečico prižgemo na 200 °C.
Ko je meso pečeno ga odstavimo na krožnik in v isti ponvi pripravimo bešamel omako.
Pekač za v pečico malenkost naoljimo in vanj dodamo kuhane peresnike. Polovico bešamela prelijemo čez peresnike, nato dodamo meso in še preostanek bešamela. Vse skupaj lahko še malo premešamo.
Za konec čez jed naribamo sir. Po želji lahko dodamo tudi parmezan.
Vse skupaj postavimo v pečico in pečemo 25 min, dokler se sir ne stopi in malenkost zapeče. Gratinirani peresniki s piščancem so gotovi. Kremast sir in topla bešamel omaka, ki se kar topi v ustih se odlično povežejo s peresniki in piščancem. Dober tek!