Gratinirani kaneloni iz palačink
Lahko bi jim rekli tudi polnjene palačinke, saj jih bomo danes naredili s pirinimi palačinkami. Polnimo jih lahko s poljubnimi nadevi: šunka in sir, z mletim mesom, s piščančjimi trakci, lahko pa naredimo tudi vegi polnilo z raznovrstno zelenjavo.
Pripomočki za gratinirane kanelone iz palačink:
- nož
- žlička
- tehtnica
- posoda za peko v pečici
- deska za rezanje
Sestavine za gratinirane kanelone iz palačink
Za 2 osebi:
- 6 palačink
- 200 g kuhanega, pečenega pršuta ali katere druge mesnine
- 150 g sira v rezinah
Preliv:
- 1 jajce
- 2 žlici kisle smetane
- 50 g sira (ribanega)
- curry (ščepec)
- sol
- poper
Postopek za gratinirane kanelone iz palačink:
Najprej spečemo palačinke. Jaz sem spekla pirine po receptu: https://oblizniprste.si/slastni-zdravi-obroki/pirine-polnovredne-palacinke/
Pustimo, da se ohladijo, nato v vsako položimo rezino kuhanega /pečenega pršuta, na njega rezino ali dve poljubnega sira in na to še eno rezino kuhanega / pečenega pršuta ali katere druge mesnine.
Palačinko zavijemo tako, da najprej navznoter prepognemo oba stranska dela, nato enostavno zrolamo kanelon od zgoraj navzdol. Kanelone iz palačink polagamo v pekač, ki je primeren za peko v pečici. Polagamo jih tesno enega zraven drugega.
Ko imamo kanelone naložene v pekaču, pripravimo preliv. Jajce razžvrkljamo, dodamo kislo smetano, nariban sir, curry, solimo ter popramo.
Vse dobro premešamo in prelijemo po kanelonih. Če so kaneloni naloženi lepo tesno eden zraven drugega, bo preliv prišel skoraj do vrha.
V naprej ogreti klasični pečici na 170 °C jih pečemo 25 minut, nato pa za 5 minut povečamo temperaturo na 200 °C, da se po vrhu sir lepo zapeče.
Gratinirane kanelone iz palačink postrežemo takoj še vroče, da je sir še lepo tekoč. Za prilogo je primerna zelenjava na žaru ali zgolj večja porcija sezonske solate.
Dober tek! 😊