Gratinirane testenine z zelenjavo
Print Friendly, PDF & Email

Gratinirane testenine z zelenjavo so okusna in zelo enostavno pripravljena jed, za dni, ko nimamo veliko časa za pripravo kosila. Poleg postrežemo najljubšo solato in kosilo je pripravljeno. Poleg tega lahko pripravite vsakič malce drugačno različico, z drugačno zelenjavo.

gratinirane-testenine-z-zelenjavo (1)

 

Pripomočki za pripravo gratiniranih testenin z zelenjavo:

  • lonec za kuhanje testenin s pokrovko
  • metlica za stepanje
  • kuhinjska tehtnica
  • ribežen
  • kuhalnica
  • nož
  • cedilo
  • štedilnik in pečica
  • manjša skleda
  • pekač velikosti 30*23 cm

Sestavine za pripravo gratiniranih testenin z zelenjavo:

(za 5 oseb)

  • 300 g poljubnih testenin
  • 2 bučki (300 – 400 g)
  • 150 g brokolija
  • 1 korenje
  • 1 rdeča paprika (100 – 130 g)
  • 1 celo jajce
  • 100 g kisle smetane
  • 100 g sira (jaz sem uporabila ementalca)
  • 1/2 jušne žlice peteršilja (nasekljan svež ali posušen)
  • sol in poper po okusu
  • muškatni orešček po okusu
  • 1/2 jušne žlice bazilike (nasekljana sveža, ali posušena)
  • 1 strok česna
  • maslo za namastitev pekača
Opomba
Zelenjavo lahko prilagajate glede na tisto, ki jo imate pri roki oziroma, jo imate rajši. Npr.: cvetača, grah (tudi mladi stroki), šparglji, zelena ali rumena paprika, stročji fižol (le-tega prej skuhajte), ….

Kako pripravimo gratinirane testenine z zelenjavo:

Pečico prižgemo in temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacijska pečica). Na štedilnik pristavimo lonec z vodo in počakamo, da zavre. Ko zavre, jo osolimo in vanjo stresemo testenine in jih glede na navodila z embalaže skuhamo al dente.

Medtem pripravimo zelenjavo; zelenjavo očistimo in jo narežemo na poljubno velike kose. Ko so testenine kuhane, jih odcedimo.

gratinirane-testenine-z-zelenjavo (4)

Pustimo, da se testenine malenkost ohladijo in ta čas pripravimo preliv iz jajca, kisle smetane in začimb (v kolikor imamo svež peteršilj in baziliko ju sesekljamo, prav tako česen sesekljamo čim bolj na drobno). Vse sestavine damo v skledo in jih s pomočjo metlice za stepanje zmešamo v enotno zmes.

gratinirane-testenine-z-zelenjavo

Sedaj (lahko kar v posodi v kateri so se kuhale testenine) skupaj zmešamo testenine, ki smo jih skuhali al dente in pripravljeno zelenjavo. Vse skupaj nato stresemo v pekač, ki smo ga predhodno namazali z maslom. Prelijemo s prelivom, ki smo ga naredili iz kisle smetane, jajca in začimb (preden prelijemo preliv še enkrat premešamo).

gratinirane-testenine-z-zelenjavo (6)

Po vrhu potrosimo nariban sir. In pečemo 20-25 minut v pečici, predhodno ogreti na 170 °C (ventilacijska pečica).

gratinirane-testenine-z-zelenjavo (7)

Pečene gratinirane testenine z zelenjavo razdelimo na porcije in postrežemo skupaj s solato.

gratinirane-testenine-z-zelenjavo (8)

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor