Gratinirane testenine z mesom
Print Friendly, PDF & Email

Velikokrat nam od včerajšnjega kosila ostane meso in ne vemo na kakšen način bi ga “predelali”, da bi iz njega nastal nov in okusen obrok in nam ga ne bi bilo treba zavreči. Pri nas doma se takšen “mesni ostanek” ponavadi pojavi v ponedeljek in sicer po nedeljskem kosilu, ki je običajno bolj radodarno z mesom (govedina, svinjina, piščančje meso, puranje, mesne štruce, …).

Za pripravo gratiniranih testenin z mesom ne potrebujemo veliko časa, postopek je enostaven, glavni sestavini pa sta meso in testenine. Vsi dodatki le še izboljšajo okus, dodajamo pa jih lahko po lastnem izboru in želji. Gatinirane testenine z mesom so vedno dobrodošel obrok, kajti resnično nikoli ne razočarajo.

Gratinirane testenine z mesom

Gratinirane testenine z mesom – pripomočki:

  • tehtnica
  • električni sekljalnik (ali nož in deska za rezanje)
  • posoda za kuhanje
  • pekač v velikosti 30 cm x 22 cm
  • ponev
  • pečica
  • majhna čajna žlička
  • velika jušna žlica

Gratinirane testenine z mesom – sestavine

Za 5 oseb:

  • 400 g testenin
  • 400 – 500 g  termično že obdelanega mesa (vseeno katerega)
  • 3 žlice olivnega olja
  • 50 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 – 2 žlički soli (oz. po okusu)
  • ščepec popra
  • ščepec bazilike
  • 4 žlice paradižnikove mezge
  • 100 gramov sira v lističih

Za preliv:

  • 200 g domače sladke smetane (ali smetane za kuhanje)
  • 2 jajci
  • 1 žlička soli
  • ščepec popra
  • 0,5 – 1 dl mleka
  • ščepec origana

In še:

  • 100 g naribanega sira
  • maščoba za pekač

Gratinirane testenine z mesom – postopek

Najprej v osoljeni vreli vodi (po želji ji lahko dodamo majhno žličko olja) skuhamo testenine do srednje trdosti – kuhamo cca. 5 minut (upoštevajte tudi navodila proizvajalca testenin) in jih nato odcedimo. V ponvi na olju prepražimo čebulo, ki smo jo olupili in nasekljali, da postekleni, dodamo še olupljen in nasekljan česen in popražimo le toliko, da zadiši.

Gratinirane testenine z mesom

Med tem časom, ko se testenine kuhajo, meso narežemo na koščke oz. ga v sekljalniku na drobno nasekljamo .

Gratinirane testenine z mesom

Ko so testenine že na pol kuhane, jih odcedimo. Nasekljanemu mesu primešamo praženo čebulo in česen ter zmešamo, nato združimo meso s testeninami in vse skupaj začinimo ter dobro premešamo.

Gratinirane testenine z mesom

V namaščen pekač nadevamo polovico testenin ter preko položimo sir v lističih in nato preko sira podevamo še preostale testenine.

Gratinirane testenine z mesom

Zdaj pripravimo še preliv. Dobro skupaj zmešamo vse sestavine za preliv (jajci, smetano, mleko, sol, poper, origano) in prelijemo preko testenin.

Gratinirane testenine z mesom

Preko tako pripravljenih testenin posujemo nariban sir.

Gratinirane testenine z mesom

Pekač postavimo v vnaprej ogreto pečico na 180 °C (klasična peka) in pri tej temperaturi pečemo cca. 20 minut. Zadnjih pet minut vklopimo infra grelec, da se površina lepo obarva. V kolikor nimamo te možnosti (infra grelca), podaljšamo čas peke za toliko, da se površina gratiniranih testenin z mesom obarva zlato rjavo.

Gratinirane testenine z mesom

Ko vzamemo pekač iz pečice, ga pustimo nekaj minut, da se vsebina “umiri” in šele nato  gratinirane testenine z mesom razrežemo in postrežemo.

Gratinirane testenine z mesom

Zraven gratiniranih testenin z mesom se zelo poda zmešana solata.
Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor