Gratinirane testenine z mesom
Velikokrat nam od včerajšnjega kosila ostane meso in ne vemo na kakšen način bi ga “predelali”, da bi iz njega nastal nov in okusen obrok in nam ga ne bi bilo treba zavreči. Pri nas doma se takšen “mesni ostanek” ponavadi pojavi v ponedeljek in sicer po nedeljskem kosilu, ki je običajno bolj radodarno z mesom (govedina, svinjina, piščančje meso, puranje, mesne štruce, …).
Za pripravo gratiniranih testenin z mesom ne potrebujemo veliko časa, postopek je enostaven, glavni sestavini pa sta meso in testenine. Vsi dodatki le še izboljšajo okus, dodajamo pa jih lahko po lastnem izboru in želji. Gatinirane testenine z mesom so vedno dobrodošel obrok, kajti resnično nikoli ne razočarajo.
Gratinirane testenine z mesom – pripomočki:
- tehtnica
- električni sekljalnik (ali nož in deska za rezanje)
- posoda za kuhanje
- pekač v velikosti 30 cm x 22 cm
- ponev
- pečica
- majhna čajna žlička
- velika jušna žlica
Gratinirane testenine z mesom – sestavine
Za 5 oseb:
- 400 g testenin
- 400 – 500 g termično že obdelanega mesa (vseeno katerega)
- 3 žlice olivnega olja
- 50 g čebule
- 2 stroka česna
- 1 – 2 žlički soli (oz. po okusu)
- ščepec popra
- ščepec bazilike
- 4 žlice paradižnikove mezge
- 100 gramov sira v lističih
Za preliv:
- 200 g domače sladke smetane (ali smetane za kuhanje)
- 2 jajci
- 1 žlička soli
- ščepec popra
- 0,5 – 1 dl mleka
- ščepec origana
In še:
- 100 g naribanega sira
- maščoba za pekač
Gratinirane testenine z mesom – postopek
Najprej v osoljeni vreli vodi (po želji ji lahko dodamo majhno žličko olja) skuhamo testenine do srednje trdosti – kuhamo cca. 5 minut (upoštevajte tudi navodila proizvajalca testenin) in jih nato odcedimo. V ponvi na olju prepražimo čebulo, ki smo jo olupili in nasekljali, da postekleni, dodamo še olupljen in nasekljan česen in popražimo le toliko, da zadiši.
Med tem časom, ko se testenine kuhajo, meso narežemo na koščke oz. ga v sekljalniku na drobno nasekljamo .
Ko so testenine že na pol kuhane, jih odcedimo. Nasekljanemu mesu primešamo praženo čebulo in česen ter zmešamo, nato združimo meso s testeninami in vse skupaj začinimo ter dobro premešamo.
V namaščen pekač nadevamo polovico testenin ter preko položimo sir v lističih in nato preko sira podevamo še preostale testenine.
Zdaj pripravimo še preliv. Dobro skupaj zmešamo vse sestavine za preliv (jajci, smetano, mleko, sol, poper, origano) in prelijemo preko testenin.
Preko tako pripravljenih testenin posujemo nariban sir.
Pekač postavimo v vnaprej ogreto pečico na 180 °C (klasična peka) in pri tej temperaturi pečemo cca. 20 minut. Zadnjih pet minut vklopimo infra grelec, da se površina lepo obarva. V kolikor nimamo te možnosti (infra grelca), podaljšamo čas peke za toliko, da se površina gratiniranih testenin z mesom obarva zlato rjavo.
Ko vzamemo pekač iz pečice, ga pustimo nekaj minut, da se vsebina “umiri” in šele nato gratinirane testenine z mesom razrežemo in postrežemo.
Zraven gratiniranih testenin z mesom se zelo poda zmešana solata.
Dober tek!