Gratinirane testenine z mesno omako
Print Friendly, PDF & Email

Vedno sočno, dišeče, okusno in priljubljeno kosilo – so pri večini od nas: gratinirane testenine z mesno omako. Pravzaprav je to nadgradnja klasičnih testenin z mesno omako, kjer dodamo še sir, ali v našem primeru celo dve vrsti sira, ter vse zapečemo oz. gratiniramo v pečici.
Prepričana sem, da četudi se nam skuha malo preveč testenin, bo popolnoma vse izginilo iz krožnikov.

Gratinirane testenine z mesno omako

Pripomočki za gratinirane testenine z mesno omako:

 • pekač v približni velikosti 20 x 20 cm
  ali 2 porcijski posodici za pečenje in gratiniranje
 • pečica

Sestavine za gratinirane testenine z mesno omako:

Za 2 osebe:

 • 200 g testenin
 • 200 g mesne omake
 • 150 g sira (poljubnega za ribanje)
 • 100 g mocarele
 • 180 g kisle smetane
 • 1 jajce
 • sol
 • poper
 • 5 do 6 mini paradižnikov (opcijsko)
 • bazilika (opcijsko)

Postopek za gratinirane testenine z mesno omako:

Najprej si pripravimo vse sestavine na sobno temperaturo. Jaz sem morala razmišljati že vnaprej, saj sem imela mesno omako zamrznjeno in je potrebovala kar nekaj časa za odmrzovanje.

Gratinirane testenine z mesno omako

Kako skuhati preprosto, a odlično mesno omako, boste našli na tej povezavi: Preprosta mesna omaka
Zanjo ne potrebujete dosti dela, ne dosti časa, ter samo nekaj sestavin: čebulo, česen, mleto meso, paradižnikovo mezgo ter par začimb (sol in poper, kakšen lovorjev list ter peteršilj ali baziliko).
Torej omako za našo jed lahko ali skuhamo svežo, ali pa skuhamo več porcij vnaprej in zamrznemo. Ter kasneje po potrebi jemljemo iz zamrzovalnika.

Gratinirane testenine z mesno omako

Ko imamo omako pripravljeno, se lahko posvetimo ostalim stvarem. Prvo damo v vrelo in osoljeno vodo kuhati testenine. Za gratinirane testenine z mesno omako je najbolje, da vzamemo testenine, ki niso povsem ravnih površin (špageti recimo). Naj bodo čimbolj raznolike oblike, da se bo vanje ujelo čim več omake.
Prav tako moramo paziti, da testenine skuhano “al dente” oziroma “na zob”. To pa zato, ker se bodo kuhale še v pečici, ko boste jed gratinirali. Jaz jih kuham vedno le 3/4 časa, kot piše v navodilih za kuhanje določene vrste testenin.

Gratinirane testenine z mesno omako

Med kuhanjem testenin naribamo sir, narežemo mocarelo na rezine ali kolute ter naredimo preliv iz razžvrkljanega jajca in kisle smetane.
Če želite, lahko naredite tudi klasičen bešamel, a pri nas imamo raje kar preprosto mešanico jajca in kisle smetane z dodtkom popra in malo soli.

Gratinirane testenine z mesno omako

Ko so testenine kuhane jih odcedimo in zmešamo z mesno omako. Takoj nato začnemo z nalaganjem naše jedi v pekač ali porcijske posodice: na dno damo najprej malo preliva iz jajca in kisle smetane (približno 1/3), nato naložimo polovico testenin z mesno omako, nato zopet 1/3 preliva in nato še testenine z omako, ki so nam ostale.

Gratinirane testenine z mesno omako

Vse prelijmo s preostalim prelivom, posujemo z ribanim sirom, tu in tam položimo kakšen kolut mocarele ter na polovico narezan češnjev paradižnik. Po želji na vrh potrosimo še malo sušene ali sveže bazilike in damo peči v hladno klasično pečico, za približno 25 minut na 200 °C.

Gratinirane testenine z mesno omako

Gratinirane testenine z mesno omako

Ko se zgornja plast lepo zlato rjavo zapeče, je jed gotova. Vzamemo jo iz pečice, pustimo par minut, da odstoji ter nato postrežemo. Zraven se najbolj prileže porcija sezonske solate.

Gratinirane testenine z mesno omako

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor