Gratinirane testenine z blitvo in korenjem
Print Friendly, PDF & Email

Gratinirane testenine z blitvo in korenjem so enostavno in okusno brezmesno kosilo. Okusi blitve, korenja in začimb ter mocarele se lepo dopolnjujejo in razvajajo brbončice. Če imate radi brezmesne jedi je to zagotovo jed, ki jo morate poskusiti, ne bo vam žal.

gratinirane-testenine-z-blitvo-in-korenjem-1 (4)

Pripomočki za gratinirane testenine z blitvo in korenjem

  • nož in deska za rezanje
  • posoda s pokrovko
  • cedilo
  • kuhalnica
  • kuhinjska tehtnica
  • pekač velikosti 30 x 22 cm
  • štedilnik
  • električna pečica
  • ponev

Sestavine za gratinirane testenine z blitvo in korenjem

Za 4-5 oseb:

  • 400 g poljubnih testenin
  • 100 g korenja
  • 230-250 g blitve
  • 250 g mocarele
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • 2-3 ščepce timijana
  • šopek peteršilja ali 1 jedilna žlica posušenega
  • muškatni orešček
  • kokosova maščoba

Postopek priprave gratiniranih testenin z blitvo in korenjem

Najprej očistimo blitvo in korenje. Korenje narežemo na tanke, poljubno velike kolobarje.

Na štedilnik postavimo posodo z vodo in počakamo, da zavre. Ko zavre, jo rahlo solimo in denemo vanjo blitvo in jo na hitro zblanširamo (vre naj cca. 1 minuto). Nato blitvo odcedimo in jo splaknemo s hladno vodo. Na deski jo z nožem narežemo na manjše kose.

gratinirane-testenine-z-blitvo-in-korenjem

Posodo v kateri smo  blanširali blitvo sedaj uporabimo za kuhanje testenin. Napolnjeno z vodo in postavimo na štedilnik in počakamo, da zavre, nato pa v njej skuhamo testenine po navodilih z embalaže (kuhane naj bodo al dente). Kuhane testenine odcedimo.

gratinirane-testeine-z-blitvo-in-korenjem (2)

Medtem drobno sesekljamo česen in peteršilj. V ponvi segrejemo malo kokosove masti in na njej na hitro prepražimo sesekljan česen in peteršilj. Samo toliko, da zadiši. Nato dodamo korenček, ki smo ga narezali na poljubne koščke in blanširano blitvo, dodamo še začimbe ter premešamo in pokrito dušimo cca. 7-10 minut.

gratinirane-testenine-z-blitvo-in-korenjem-1

Nasvet
Kako dolgo boste dušili zelenjavo je odvisno od tega kako mehko korenje želite. Nam je všeč, da še malo hrusta, zato ga dušim malo manj časa, sicer pa ga lahko dušite npr. 15 minut. Skratka, med dušenjem lahko preverite kako kuhano je korenje in se določite kdaj je dovolj za vaš okus.

Priklopimo tudi pečico in njeno temperaturo nastavimo na 180 °C (ventilacijska pečica).

Medtem, ko se zelenjava duši, v manjše cedilo stresemo mocarelo in pustimo, da se malo odcedi. Pekač pa malenkost namažemo z maščobo (lahko z maslom, ali pa kokosovo maščobo).

gratinirane-testeine-z-blitvo-in-korenjem (1)

Ko je zelenjava pripravljena, k njej stresemo testenine, ki smo jih že skuhali in odcedili. Premešamo. Vse skupaj stresemo v pekač in porazdelimo po njem. Čez vse skupaj pa potresemo koščke mocarele, ki jo kar natrgamo (če pa želite jo seveda lahko narežete na rezine, ki jih položite preko testenin, blitve in korenja, a učinek bo povsem enak).

Pečemo cca. 20 minut (toliko, da se sir lepo zapeče) v ogreti pečici.

gratinirane-testenine-z-blitvo-in-korenjem-2jpg

Gratinirane testenine z blitvo in korenjem razdelimo na poljubno velike porcije in postrežemo. Zraven seveda paše solata.

gratinirane-testenine-z-blitvo-in-korenjem-1 (2)

Nasvet
Vam je ostalo kaj gratiniranih testenin z blitvo in korenjem? Nič hudega, teknejo tudi hladne ali pa jih enostavno malo pogrejte v pečici.

gratinirane-testenine-z-blitvo-in-korenjem-1 (3)

Pa dober tek in naj vam tekne.

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.8]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor