Golaž
Print Friendly, PDF & Email

Golaž spada med močne in nasitne jedi na žlico, ki omamno diši in nam še posebej paše v mrzlih dneh.

golaz-7Golaž – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • lonec
  • kuhalnica

Golaž – sestavine:

  • 1 kg govejega bočnika
  • 1 kg čebule (pol bele, pol rdeče)
  • 2 stroka česna
  • 0,5 dl olja
  • 1 velika žlica rdeče paprike v prahu
  • sol
  • 1 žlička domače suhe mešanice začimb
  • poper
  • majaron
  • lovorjev list
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 0,5 do 1 dl rdečega vina (ni obvezno)
  • po potrebi ščep ali dva moke (za zgostitev)

Golaž – postopek kuhanja:

Čebulo olupimo in čim bolj na drobno nasekljamo.

golaz-1

V loncu segrejemo maščobo in dodamo čebulo. Pražimo jo na blagem ognju ob nenehnem mešanju in pazimo, da se nam ne zažge. Če se nam zgodi, da bi se čebula zažgala, bo bolje takšno čebulo zavreči, kajti zažgana čebula greni in grenil bo tudi golaž. Čebulo rahlo solimo, da bo hitreje in lažje razpadla. Dodamo še sesekljan česen in mešamo.

golaz-2

Nato dodamo meso, ki smo ga narezali na kocke. Premešamo in dodamo začimbe. Pražimo 5 minut in dodamo še papriko v prahu in paradižnikovo mezgo. Če želimo dodati vino, to storimo sedaj.

golaz-3

Vse sestavine dobro premešamo in povežemo ter na blagem ognju, ob mešanju pražimo cca. 20 minut.

golaz-4

Nato dolijemo toliko vode, da bo jed ravno prav gosta in ne bo potrebno dodajati moke. Golaž naj počasi vre cca. 2 uri. Občasno premešamo.

golaz-5

Golaž lahko serviramo z različnimi prilogami: krhlji kuhanega krompirja, testenine, različni žganci, svaljki, kruh … Danes smo izbrali golaž z vodni žličniki.

golaz-8

Nekateri pa imajo raje golaž in polento.

golaz-6

Nedvomno boste z jedjo zadovoljili prav vse in ostali bodo samo prazni krožniki.

golaz-9

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 61 Povprečno: 4.3]