Gobova rižota s pršutom
Print Friendly, PDF & Email

Gobova rižota s pršutom je okusna jed, katero lahko postrežemo kot predjed ali kot glavno jed, zraven pa ponudimo še solato. Rižota je pripravljena v nekaj korakih in ne zahteva posebnih kuharskih veščin, tako je primerna za vsakega kuharskega začetnika. Najboljša je, če je pripravljena iz svežih jurčkov, seveda pa lahko uporabimo tudi zamrznjene jurčke ali katere druge gobe. Jaz sem jo pripravila z zamrznjenimi jurčki in lisičkami. Dodan pršut izboljša okus rižote, če pa ga nimamo, ga enostavno izpustimo. Gobova rižota s pršutom ali pa brez, je slasten obrok.

Gobova rižota s pruštom

Gobova rižota s pršutom – pripomočki:

  • ni posebnih pripomočkov

Gobova rižota s pršutom – sestavine

za 5 oseb:

  • 400 – 450 g jurčkov ali drugih gob
  • 600 g riža za rižote
  • 100 g pršuta
  • 6 velikih žlic olivnega olja
  • 100 g čebule
  • 1,5 l čiste goveje juhe
  • sol (po okusu)
  • poper (po okusu)
  • 50 – 100 g masla
  • šopek petršilja (po okusu)

Gobova rižota s pršutom – postopek

V ponvi segrejemo 3 žlice olivnega olja, na katerem prepražimo nasekljano čebulo in na rezine narezane očiščene jurčke (sveže ali iz zamrzovalnika) ter na na koščke narezan pršut. Malo posolimo (s soljo bodite previdni, ker je pršut že slan) in dodamo ščepec popra. Pražimo toliko časa, da tekočina popolnoma izhlapi (približno 20 minut). V drugi posodi na preostalih 3 žlicah olivnega olja prepražimo riž (pražimo približno 5 minut). Prepražen riž malo posolimo.

Prepražen riž postopoma zalivamo z govejo juho (juho lahko naredimo tudi iz jušne goveje kocke) in mešamo. Ko se juha popolnoma vkuha, v riž spet dodamo zajemalko juhe in tako nadaljujemo dokler juhe ne porabimo.

Po zadnji dodani zajemalki juhe v riž, posodo pokrijemo in pustimo, da se na nizki temperaturi kuha še nadaljnjih 10 minut. Ko je riž kuhan, ga vmešamo v gobice in pršut.

Po površini rižote naribamo košček masla tako, da se kosmi le tega porazdelijo po celi površini in posodo pokrijemo še za 3 minute.

Tako, rižoto imamo pripravljeno. Preden jo postrežemo, jo posujemo z nasekljanim svežim peteršiljem, ki rižoto  še malo “polepša” in “odišavi”.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor