Gobova lazanja
Print Friendly, PDF & Email

Slastna, hrustljavo zapečena in sočna gobova lazanja ima izredno bogat okus. Glavne sestavine so gobov ragu, bešamel in parmezan. K okusu lazanje veliko prispeva vino, ki ga dodamo v gobov ragu, tako da priporočam, da uporabite res kvalitetno vino. Alkohol med kuhanjem izpari, tako da brez skrbi glede tega. Gobovo lazanjo lahko brez problema zamrznemo in shranimo za dneve, ko nimamo časa za kuhanje. Postrežemo jo s skledo solate.

gobova-lazanjaGobova lazanja – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • merilna posoda za tekočine
  • deska za rezanje
  • nož
  • stiskač za česen
  • ribežen z drobnimi luknjicami
  • 2 × velika kozica s pokrovko
  • manjša kozica
  • metlica za stepanje
  • kuhalnica
  • čajna žlička
  • jedilna žlica
  • pekač cca. 27 × 20 cm

Gobova lazanja – sestavine:

(za 4 osebe)

  • 1 kg poljubnih gob (šampinjoni, lisičke, šitake, …)
  • 1 večja čebula (cca. 200 g)
  • 2 stroka česna
  • 300 g korenja
  • 1 jedilna žlica paradižnikovega koncentrata
  • 2 dl kvalitetnega suhega belega vina
  • 600 g paradižnika v kosih
  • 1 čajna žlička mlete sladke rdeče paprike
  • 1 čajna žlička suhe bazilike
  • 1 čajna žlička suhega marajona
  • poper po okusu
  • sol po okusu
  • 1 jedilna žlica sladkorja (po želji)
  • olje
  • 120 g drobno naribanega parmezana
  • 12 listov za lazanje (instant)

za bešamel:

  • 50 g bele moke
  • 50 g masla
  • 500 ml mlačnega mleka
  • sol
  • muškatni orešček

Gobova lazanja – priprava:

Čebulo in korenje olupimo in drobno nasekljamo. Česen olupimo in stisnemo s stiskačem za česen oz. drobno nasekljamo. Gobe temeljito očistimo ter narežemo na tanke rezine. Parmezan drobno naribamo.gobova-lazanjaV večji kozici segrejemo malo olja in popražimo gobe. Pražimo jih toliko časa, da oddajo vodo in da se ta voda pokuha. Damo jih na stran.gobova-lazanjaV drugi večji kozici segrejemo olje in dodamo čebulo. Pražimo jo toliko časa, da postekleni. Potem dodamo česen in korenje ter premešamo. Pražimo 5 minut, nato dodamo jedilno žlico paradižnikovega koncentrata in čajno žličko mlete sladke rdeče paprike. Ponovno premešamo.gobova-lazanjaDodamo predhodno popražene gobe in zalijemo z dvema decilitroma kvalitetnega belega vina (Sauvignon blanc, Chardonnay, …). Alkohol v vinu bo med kuhanjem izparel. Dodamo še baziliko in majaron ter premešamo. Na koncu dodamo še paradižnik v koščkih, solimo in popramo po okusu. Kuhamo 20 minut na močnem ognju. Pogosto premešamo. Po želji lahko dodamo jedilno žlico sladkorja.gobova-lazanjaV manjši kozici na srednji temperaturi stopimo maslo. Počasi dodajamo moko in ves čas mešamo z metlico za stepanje. Med neprestanim mešanjem počasi prilijemo mlačno mleko. Bešamel kuhamo 20-25 minut, da se primerno zgosti, in ga pogosto premešamo z metlico za stepanje. Bešamel solimo po okusu in dodamo sveže nariban muškatni orešček.gobova-lazanjaDno pekača premažemo z tremi žlicami bešamela, nato vanj položimo 3 liste za lazanjo. Dodamo gobovo omako in jo razporedimo po pekaču, prelijemo s tremi žlicami bešamela in potrosimo z malo parmezana. Na to ponovno položimo 3 liste za lazanjo.gobova-lazanjaPostopek ponovimo še 2-krat, tako da dobimo 3 plasti. Zaključimo z listi lazanje, preko katere prelijemo preostalo bešamelno omako ter izdatno potrosimo z naribanim parmezanom.gobova-lazanjaLazanjo pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C 30-35 minut. gobova-lazanjaPečeno lazanjo narežemo na kose in postrežemo. gobova-lazanjaUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor