Enostavno pečen piščanec s svinjsko mastjo in zelišči
Ojoj, cel piščanec?? Ja jaz pa definitivno nimam dovolj izkušenj, da bi ga lahko sama spekla v pečici! Vedno, ko ga je delala moja mami, je izgledalo tako zelo zapleteno, da se nikoli nisem želela lotiti te jedi. Ampak, prišel je čas, ko sem v trgovini stala pred oddelkom s perutnino in zrla v mojega ‘sovražnika’: celega piščanca. Nič, sem si rekla, pa poskusimo.
In tako sem našla najlažji recept, ki deluje tudi za take telebane, kot sem jaz. Verjetno mi ni potrebno poudarjati, da se ta sočen pečen piščanec s svinjsko mastjo in zelišči sedaj pri nas doma peče najmanj dvakrat na mesec.
Pečen piščanec s svinjsko mastjo in zelišči – pripomočki:
- pekač
- nož
- deska za rezanje
- skodelica
- čajna žlička
- jušna žlica
- papirnate brisačke
Pečen piščanec s svinjsko mastjo in zelišči – sestavine
Za 3-4 osebe:
- en majhen cel piščanec (okoli. 1200 g)
- stebelna zelena
- neolupljen česen v strokih
- 200 g svinjske masti
- šop svežega peteršilja
- šop sveže bazilike
- 1 čajna žlička soli
- pol čajne žličke popra
- 2 čajni žlički česna v prahu
- 1 čajna žlička mlete kumine
Pečen piščanec s svinjsko mastjo in zelišči – priprava:
Segrejte navadno pečico na 200 °C.
Popivnajte piščanca s papirnatimi brisačkami. Ne perite ga, saj to ni priporočljivo, ker lahko s tem razpršite mikroorganizme po kuhinjskih površinah. Postavite ga direktno na pekač.
S prsti zdrsnite pod piščančjo kožo in jo nežno odmaknite. Najlažje je, če začnete na vrhu prsi in jo rahljate vse do dna. To naredite tudi pri bedrih.
Sesekljajte sveže začimbe (lahko na večje kose) in na manjše kose narežite svinjsko mast, zaradi katere bo piščanec ostal sočen, koža pa hrustljava.
Kose svinjske masti nato potisnite pod zrahljano kožo (bodite radodarni), nekaj pa je položite tudi v odprtino.
Kamor ste potisnili svinjsko mast, dodajte tudi sveže začimbe.
V odprtino dodajte kose narezane stebelne zelene in nekaj strokov česna, katerega ni potrebno lupiti.
Svinjsko mast namažite tudi po površini kože, da se bodo suhe začimbe bolj prijele.
V posodici zmešajte suhe začimbe in jih potresite po koži.
Če imate radi zapečen česen, ga dodajte še na pekač, kjer se bo lepo zapekel. dodate lahko tudi nekaj kosov stebelne zelene.
Piščanca pecite 1 uro in 10 minut (prerežite najdebelejši del in preverite, da je zares pečen). Po 30 minutah peke odprite pečico, z jušno žlico zajemite stopljeno mast in zalijte piščanca.
Ko je piščanec pečen, naj počiva 10 minut, preden ga položite na mizo.
Zagotavljam, da bo ta enostavno pečen piščanec pravi hit na vaši nedeljski mizi. Včasih pa jaz spečem celega piščanca tudi samo zase in potem do tri dni jem njegovo meso. Mi prihrani kar nekaj časa, saj mi ni potrebno vsak dan sproti izgubljati časa ob razmišljanju, kaj bom danes jedla. Samo dodam različno zelenjavo in to je to. Velikokrat tudi eksperimentiram pri začimbah, s katerimi potresem piščanca. Zelo dobro se obnese, če dodate mleto papriko in kurkumo. Prepuščam vam proste roke.
Pa dober tek!