Enostavno pečen piščanec s svinjsko mastjo in zelišči
Print Friendly, PDF & Email

 

Ojoj, cel piščanec?? Ja jaz pa definitivno nimam dovolj izkušenj, da bi ga lahko sama spekla v pečici! Vedno, ko ga je delala moja mami, je izgledalo tako zelo zapleteno, da se nikoli nisem želela lotiti te jedi. Ampak, prišel je čas, ko sem v trgovini stala pred oddelkom s perutnino in zrla v mojega ‘sovražnika’: celega piščanca. Nič, sem si rekla, pa poskusimo.

In tako sem našla najlažji recept, ki deluje tudi za take telebane, kot sem jaz. Verjetno mi ni potrebno poudarjati, da se ta sočen pečen piščanec s svinjsko mastjo in zelišči sedaj pri nas doma peče najmanj dvakrat na mesec.

enostaven pecen piscanec s svinjsko mastjo in zelisci_17

Pečen piščanec s svinjsko mastjo in zelišči – pripomočki:

  • pekač
  • nož
  • deska za rezanje
  • skodelica
  • čajna žlička
  • jušna žlica
  • papirnate brisačke

Pečen piščanec s svinjsko mastjo in zelišči – sestavine

Za 3-4 osebe:

  • en majhen cel piščanec (okoli. 1200 g)
  • stebelna zelena
  • neolupljen česen v strokih
  • 200 g svinjske masti
  • šop svežega peteršilja
  • šop sveže bazilike
  • 1 čajna žlička soli
  • pol čajne žličke popra
  • 2 čajni žlički česna v prahu
  • 1 čajna žlička mlete kumine

Pečen piščanec s svinjsko mastjo in zelišči – priprava:

Segrejte navadno pečico na 200 °C.

Popivnajte piščanca s papirnatimi brisačkami. Ne perite ga, saj to ni priporočljivo, ker lahko s tem razpršite mikroorganizme po kuhinjskih površinah. Postavite ga direktno na pekač.

enostaven pecen piscanec s svinjsko mastjo in zelisci_1
en pecen piscanec s svinjsko mastjo in zelisci_2

S prsti zdrsnite pod piščančjo kožo in jo nežno odmaknite. Najlažje je, če začnete na vrhu prsi in jo rahljate vse do dna. To naredite tudi pri bedrih.

en pecen piscanec s svinjsko mastjo in zelisci_4
en pecen piscanec s svinjsko mastjo in zelisci_5

Sesekljajte sveže začimbe (lahko na večje kose) in na manjše kose narežite svinjsko mast, zaradi katere bo piščanec ostal sočen, koža pa hrustljava.

en pecen piscanec s svinjsko mastjo in zelisci_3

Kose svinjske masti nato potisnite pod zrahljano kožo (bodite radodarni), nekaj pa je položite tudi v odprtino.

Kamor ste potisnili svinjsko mast, dodajte tudi sveže začimbe.

en pecen piscanec s svinjsko mastjo in zelisci_6

en pecen piscanec s svinjsko mastjo in zelisci_7

V odprtino dodajte kose narezane stebelne zelene in nekaj strokov česna, katerega ni potrebno lupiti.

en pecen piscanec s svinjsko mastjo in zelisci_8

en pecen piscanec s svinjsko mastjo in zelisci_9

Svinjsko mast namažite tudi po površini kože, da se bodo suhe začimbe bolj prijele.

en pecen piscanec s svinjsko mastjo in zelisci_10

V posodici zmešajte suhe začimbe in jih potresite po koži.

en pecen piscanec s svinjsko mastjo in zelisci_11

en pecen piscanec s svinjsko mastjo in zelisci_12

Če imate radi zapečen česen, ga dodajte še na pekač, kjer se bo lepo zapekel. dodate lahko tudi nekaj kosov stebelne zelene.

en pecen piscanec s svinjsko mastjo in zelisci_13

Piščanca pecite 1 uro in 10 minut (prerežite najdebelejši del in preverite, da je zares pečen). Po 30 minutah peke odprite pečico, z jušno žlico zajemite stopljeno mast in zalijte piščanca.

enostaven pecen piscanec s svinjsko mastjo in zelisci_14

Ko je piščanec pečen, naj počiva 10 minut, preden ga položite na mizo.

enostaven pecen piscanec s svinjsko mastjo in zelisci_15 enostaven pecen piscanec s svinjsko mastjo in zelisci_16

Zagotavljam, da bo ta enostavno pečen piščanec pravi hit na vaši nedeljski mizi. Včasih pa jaz spečem celega piščanca tudi samo zase in potem do tri dni jem njegovo meso. Mi prihrani kar nekaj časa, saj mi ni potrebno vsak dan sproti izgubljati časa ob razmišljanju, kaj bom danes jedla. Samo dodam različno zelenjavo in to je to. Velikokrat tudi eksperimentiram pri začimbah, s katerimi potresem piščanca. Zelo dobro se obnese, če dodate mleto papriko in kurkumo. Prepuščam vam proste roke.

enostaven pecen piscanec s svinjsko mastjo in zelisci_18

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.8]

Nina Jesih

Sem umetnostna zgodovinarka ter kuratorka iz Ljubljane in zelo rada jem. Še posebej nezdravo hrano, zato jo poskušam usklajevati z zdravimi recepti in naravnimi rešitvami, s katerimi ohranjam fit telo in duha.

Dodaj odgovor