Enostaven prebranec
Print Friendly, PDF & Email

Prebranec je znana jed v balkanski kuhinji. Pri nas največkrat pripravimo prebranec ter meso iz žara. Pred vami je recept za enostaven prebranec. Kot že samo ime pove, je priprava enostavna, saj si samo pripravo olajšamo in skrajšamo z uporabo fižola v konzervi. Klasični recepti za prebranec vsebujejo le bel fižol, sama pa najraje uporabim različne vrste fižola.

enostaven-prebranec

Pripomočki za pripravo enostavnega prebranca:

  • ponev za praženje čebula
  • kuhalnica
  • pekač (velikosti približno 20x30cm)

Sestavine za pripravo enostavnega prebranca

Za 4 osebe

  • 4 x 400 g (neto) pločevinke različnih vrst fižola
  • 1/2 kg čebule
  • sol in poper po okusu
  • 1dcl olja
  • 1 žlica mlete sladke paprike
  • po okusu lahko dodate feferon ali mleto pekočo papriko

Postopek priprave enostavnega prebranca:

Čebulo sesekljamo (ne rabi biti sesekljana na drobno). Na olju, na majhnem ognju prepražimo čebulo, da postekleni (ne sme postati rjava). Odstavimo iz ognja. Nato dodamo sol, poper, mleto sladko papriko in po okusu še sesekljan feferon ali mleto pekočo papriko. Vmešamo se fižol, ki smo ga prej odcedili in damo v pekač. enostaven-prebranec-1

Pečemo 1/2 ure na 200 °C v klasični pečici, da se prebranec po vrhu zapeče. Če se nam med peko zdi prebranec presuh, ga lahko zalijemo z vodo ali jušno osnovo.

enostaven-prebranec-2

Postrežemo samega ali s prilogo po okusu.

Pa dober tek.

Ocena:
Skupaj: 31 Povprečno: 4.3]

Dunja

Sem Dunja, ena izmed avtoric receptov na oblizniprste.si. Rada ustvarjam, poleg kuhanja in peke rada tudi šivam in kvačkam. Večino svojega časa pa posvečam svojima sinovoma, s katerima najraje skupaj pripravljamo sladice. Pa dober tek in prijetno sladkanje ;)

Dodaj odgovor