Enostaven prebranec
Prebranec je znana jed v balkanski kuhinji. Pri nas največkrat pripravimo prebranec ter meso iz žara. Pred vami je recept za enostaven prebranec. Kot že samo ime pove, je priprava enostavna, saj si samo pripravo olajšamo in skrajšamo z uporabo fižola v konzervi. Klasični recepti za prebranec vsebujejo le bel fižol, sama pa najraje uporabim različne vrste fižola.
Pripomočki za pripravo enostavnega prebranca:
- ponev za praženje čebula
- kuhalnica
- pekač (velikosti približno 20x30cm)
Sestavine za pripravo enostavnega prebranca
Za 4 osebe
- 4 x 400 g (neto) pločevinke različnih vrst fižola
- 1/2 kg čebule
- sol in poper po okusu
- 1dcl olja
- 1 žlica mlete sladke paprike
- po okusu lahko dodate feferon ali mleto pekočo papriko
Postopek priprave enostavnega prebranca:
Čebulo sesekljamo (ne rabi biti sesekljana na drobno). Na olju, na majhnem ognju prepražimo čebulo, da postekleni (ne sme postati rjava). Odstavimo iz ognja. Nato dodamo sol, poper, mleto sladko papriko in po okusu še sesekljan feferon ali mleto pekočo papriko. Vmešamo se fižol, ki smo ga prej odcedili in damo v pekač.
Pečemo 1/2 ure na 200 °C v klasični pečici, da se prebranec po vrhu zapeče. Če se nam med peko zdi prebranec presuh, ga lahko zalijemo z vodo ali jušno osnovo.
Postrežemo samega ali s prilogo po okusu.
Pa dober tek.