Domači golaž iz pečice
Domači golaž iz pečice je odlična jed, ki jo lahko spremljajo tako testenine, kot krompirjevi svaljki, kruhovi cmoki, polenta ali pa čisto preprosto rezina kruha ali dve. Priprava je preprosta, zahteva pa nekaj več časa. Domači golaž iz pečice je dobra izbira za kosilo tudi zato, ker ga lahko pripravimo vnaprej.
Pripomočki za golaž iz pečice:
- deska
- nož
- kuhalnica
- litoželezna posoda (ali druga, primerna za uporabo v pečici)
- pečica
Sestavine za golaž iz pečice
Za 4 osebe:
- 650 g tankega govejega pleča
- 450 g čebule (pol bele in pol rdeče)
- 8 jedilnih žlic oljčnega olja
- 35 g masla
- 350 g paradižnikove mezge
- 0,5 dl rdečega vina
- 5 dl vode
- čajna žlička sladkorja
- sol po okusu
- bel poper po okusu
- nekaj vejic majarona (po okusu)
In še (po potrebi):
- 1-2 čajni žlički moke
- 5 žličk vode
Priprava golaža iz pečice
Najprej drobno sesekljamo čebulo, meso pa narežemo na manjše kocke.
V litoželezno posodo odmerimo maslo in olje in postavimo na kuhalno ploščo. Ko se obe maščobi segrejeta do vročega, damo v kozico čebulo in pražimo 8-10 minut. Med praženjem dodamo žličko sladkorja, da čebula lepo karamelizira.
Nato dodamo meso in pražimo 10 minut.
Ko se meso in čebula dobro povežeta, dodamo paradižnikovo mezgo, rdeče vino, sol in poper, ter 5 dl vode.
Dobro premešamo in postavimo kozico v predhodno ogreto pečico na 170 stopinj Celzija (klasična), za uro in pol. Vmes 2-3 premešamo, in dodamo vejice majarona, če svežega nimamo, lahko uporabimo tudi posušenega (približno 1 čajno žličko).
Če se nam zdi, oziroma, če imamo raje gostejši golaž, dodamo 1-2 mali žlički moke, lahko kar neposredno v jed in na hitro premešamo, da nam ne nastanejo grudice. V izogib slednjemu, moko raje premešamo z vodo in nato dodamo ter na hitro premešamo.
Pripravite, ne bo vam žal!