Dödoli, krompirjevi žganci, beli žganci, oženjeni žganci …
Print Friendly, PDF & Email

Dödoli so že več generacij tradicionalna prekmurska jed. Res je, da nosijo kar več različnih imen, kot so krompirjevi žganci, ker so iz krompirja. Beli žganci, ker so po barvi beli. Oženjeni žganci zato, ker skupaj kuhamo krompir in moko in ju skupaj povežemo ter jih tako oženimo. Verjetno bi se našlo še kakšno ime. Ne glede na ime, pa velja, da so dödoli močna in okusna jed.

dödoli-krompirjevi-zganci-beli-zganci-ozenjeni-zganci-6

Dödoli, krompirjevi žganci, beli žganci, oženjeni žganci … – pripomočki:

  • nož za lupljenje krompirja
  • lonec
  • ročni mikser
  • ponev
  • žlica

Dödoli, krompirjevi žganci, beli žganci, oženjeni žganci … – sestavine:

  • 3 večji krompirji
  • 1 liter ostre pšenične moke
  • 2 litra vode
  • žlica soli
  • ocvirki za zabelo

Dödoli, krompirjevi žganci, beli žganci, oženjeni žganci … – postopek kuhanja:

Krompir olupimo in operemo. Narežemo ga na tanjše lističe in ga prelijemo z 2 litra vode. Solimo. Krompir naj 10 minut počasi vre.

dödoli-krompirjevi-zganci-beli-zganci-ozenjeni-zganci-1

Nato na sredino lonca nasujemo 1 liter ostre moke, ki pa je ne smemo premešati. S kuhalnico na sredini naredimo luknjico, da se bo moka kuhala s pomočjo pare.

dödoli-krompirjevi-zganci-beli-zganci-ozenjeni-zganci-2
Po 15-ih minutah kuhanja moke in krompirja, bi moral krompir biti že mehak. Če slučajno še ni, podaljšamo kuhanje. Nato odlijemo en del krompirjeve vode. Krompirjeve vode ne zavržemo, temveč jo prihranimo, ker jo bomo še potrebovali.

dödoli-krompirjevi-zganci-beli-zganci-ozenjeni-zganci-3Dödole se po tradiciji meša ročno, vendar ker je za to potrebno veliko moči, si pri nas zadevo kar poenostavimo in moko in krompir zmešamo z ročnim mikserom, z vilicami za testo. Mešamo dolgo in temeljito, da premešamo vse grudice od moke in da gre ves krompir v pire. Po potrebi dolijemo krompirjevo vodo, vendar pozor – dödoli ne smejo biti preredki.

dödoli-krompirjevi-zganci-beli-zganci-ozenjeni-zganci-4

dödoli-krompirjevi-zganci-beli-zganci-ozenjeni-zganci-5Dödole postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo h golažu, segedinu, mesnim omakam … Tudi zabel za dödole obstaja več vrst. Najpogostejša je smetanova s čebulo – nalistano čebulo prepražimo do svetlo zlate barve, nato dodamo kislo smetano, premešamo in prelijemo čez žgance. Pri nas imamo najrajši zabelo z ocvirki.

dödoli-krompirjevi-zganci-beli-zganci-ozenjeni-zganci-8Dober tek!

 

 

 

 

Ocena:
Skupaj: 34 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor