Cvetača z veganskim bešamelom
Print Friendly, PDF & Email

Še ena jed, ki sem si jo neizmerno zaželela. Razbijala sem si glavo, kako naj si pripravim pojedino, brez da bi kršila zdravniško zapoved, ki mi prepoveduje mlečne izdelke. In sem se spomnila: uporabila bom veganski način prehranjevanja. Cvetača z veganskim bešamelom je zato primerna takisto za vegane kot za vsejedce, saj je okus tako prikrit, da nihče ne bi vedel, da v receptu ni pravega mleka.

cvetaca z veganskim besamelom_16

Cvetača z veganskim bešamelom – pripomočki:

  • oster nož
  • rezalna deska
  • 2 posodi za na štedilnik
  • posoda (pekač) za v pečico poljubne velikosti
  • metlica za mešanje
  • cedilo

Cvetača z veganskim bešamelom – sestavine

cvetaca z veganskim besamelom_1Za 2-3 osebe:

  • 1 večja glava cvetače
  • 200 ml kokosovega mleka v konzervi
  • 1 jedilna žlica marantine moke – arrowroot (lahko uporabite tudi jedilni škrob)
  • 3 jedilne žlice olivnega olja
  • pol čajne žličke muškatnega oreščka
  • pol čajne žličke soli
  • inčuni (po želji)
  • voda

Cvetača z veganskim bešamelom – priprava:

Prižgite pečico na 150 °C (navadna pečica).
Operite cvetačo in odrežite zelene liste. Glavo narežite na manjše koščke.

cvetaca z veganskim besamelom_2

Cvetačo dajte v posoljeno vodo in kuhajte 15 minut oziroma toliko časa, da zavre.

cvetaca z veganskim besamelom_4 cvetaca z veganskim besamelom_10

Po 10 minutah v drugi posodi segrejte olivno olje.

cvetaca z veganskim besamelom_3

Zmanjšajte ogenj, dodajte marantino moko (lahko tudi škrob) in dobro mešajte z metlico.

cvetaca z veganskim besamelom_5

Ko se začne vse skupaj malo trditi, začnite dodajati kokosovo olje iz konzerve. Dobro mešajte, da ne bodo nastale grudice.

cvetaca z veganskim besamelom_6

cvetaca z veganskim besamelom_7

V maso dodajte muškatni orešček in ščepec soli ter še vedno mešajte.

cvetaca z veganskim besamelom_8

cvetaca z veganskim besamelom_9

Odcedite cvetačo in jo stresite v posodo, v kateri jo boste pekli.

cvetaca z veganskim besamelom_11

cvetaca z veganskim besamelom_12

Po želji čez položite inčune.

cvetaca z veganskim besamelom_13

Čez vse skupaj polijte bešamel in pecite v že ogreti pečici 15 minut.

cvetaca z veganskim besamelom_14

cvetaca z veganskim besamelom_15

Postrezite kot samostojno jed ali kot prilogo k mesu in ribam. Sama vedno dodam inčune za še bolj poln okus cvetače, ni pa seveda nujno, brez problema se jim izognete. In kar je najboljše pri tem bešamelu je to, da deluje s skoraj vso zelenjavo in zato ga lahko pripravijo tudi tisti, ki jim cvetača ne diši najbolj.

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.4]

Nina Jesih

Sem umetnostna zgodovinarka ter kuratorka iz Ljubljane in zelo rada jem. Še posebej nezdravo hrano, zato jo poskušam usklajevati z zdravimi recepti in naravnimi rešitvami, s katerimi ohranjam fit telo in duha.

Dodaj odgovor