Cvetača z veganskim bešamelom
Še ena jed, ki sem si jo neizmerno zaželela. Razbijala sem si glavo, kako naj si pripravim pojedino, brez da bi kršila zdravniško zapoved, ki mi prepoveduje mlečne izdelke. In sem se spomnila: uporabila bom veganski način prehranjevanja. Cvetača z veganskim bešamelom je zato primerna takisto za vegane kot za vsejedce, saj je okus tako prikrit, da nihče ne bi vedel, da v receptu ni pravega mleka.
Cvetača z veganskim bešamelom – pripomočki:
- oster nož
- rezalna deska
- 2 posodi za na štedilnik
- posoda (pekač) za v pečico poljubne velikosti
- metlica za mešanje
- cedilo
Cvetača z veganskim bešamelom – sestavine
Za 2-3 osebe:
- 1 večja glava cvetače
- 200 ml kokosovega mleka v konzervi
- 1 jedilna žlica marantine moke – arrowroot (lahko uporabite tudi jedilni škrob)
- 3 jedilne žlice olivnega olja
- pol čajne žličke muškatnega oreščka
- pol čajne žličke soli
- inčuni (po želji)
- voda
Cvetača z veganskim bešamelom – priprava:
Prižgite pečico na 150 °C (navadna pečica).
Operite cvetačo in odrežite zelene liste. Glavo narežite na manjše koščke.
Cvetačo dajte v posoljeno vodo in kuhajte 15 minut oziroma toliko časa, da zavre.
Po 10 minutah v drugi posodi segrejte olivno olje.
Zmanjšajte ogenj, dodajte marantino moko (lahko tudi škrob) in dobro mešajte z metlico.
Ko se začne vse skupaj malo trditi, začnite dodajati kokosovo olje iz konzerve. Dobro mešajte, da ne bodo nastale grudice.
V maso dodajte muškatni orešček in ščepec soli ter še vedno mešajte.
Odcedite cvetačo in jo stresite v posodo, v kateri jo boste pekli.
Po želji čez položite inčune.
Čez vse skupaj polijte bešamel in pecite v že ogreti pečici 15 minut.
Postrezite kot samostojno jed ali kot prilogo k mesu in ribam. Sama vedno dodam inčune za še bolj poln okus cvetače, ni pa seveda nujno, brez problema se jim izognete. In kar je najboljše pri tem bešamelu je to, da deluje s skoraj vso zelenjavo in zato ga lahko pripravijo tudi tisti, ki jim cvetača ne diši najbolj.