Čufti v paradižnikovi omaki
Čufti ali mesne kroglice v paradižnikovi omaki so že od nekdaj priljubljena jed, še zlasti otroci jih obožujejo. So enostavni za pripravo in tudi hitri. Čufti so preprosta in okusna glavna jed, h kateri se najbolj prileže krompir ali riž. Lahko oblikujete tudi manjše kroglice in jih postržete skupaj s testeninam kot so na primer špageti.
Čufti v paradižnikovi omaki – pripomočki:
- večji lonec za kuhanje
- manjši lonec
- cedilnik
- skleda
- kuhalnica
- žlica
- žlička
Čufti v paradižnikovi omaki – sestavine:
Za približno 5 – 6 oseb
- 500 ml pasiranega paradižnika
- 500 g mletega mešanega mesa
- 3 žlice olivnega olja
- 2 žlici moke
- 500 ml vode
- morska sol
- 1 žlica sladkorja
- 60 g riža
- 1 jajce
- 1 žlička bazilike
- pol žličke mletega česna (lahko dodate tudi en strok svežega, ki ga drobno nasekljate)
- pol žličke mlete kumine
- 2 žlici sladke rdeče paprike v prahu
- 1 žlička peteršilja
- pol žličke majarona
- 1 žlička suhe mešanice začimb
- ščepec črnega popra
- drobtine ali moka za oblikovanje kroglic
Čufti v paradižnikovi omaki – priprava:
Najprej naredimo prežganje v večjem loncu, tako da na segretem olju prepražimo moko. Dodamo sol in sladkor.
Zalijemo z vodo in hitro mešamo, da se ne naredijo grudice. Nato dodamo pasiran paradižnik ter baziliko in pustimo, da se kuha par minut.
Medtem pripravimo riž, ki ga prekuhamo samo kakšno minuto in potem odcedimo. Splahnemo ga pod mlačno vodo.
Ko se riž nekoliko ohladi, ga dodamo v skledo k mletemu mesu. Dodamo še jajce, rdečo papriko v prahu, majaron, česen, kumino, peteršilj, suho mešanico začimb, sol in poper. Vse skupaj dobro premešamo.
Maso za čufte oblikujemo v manjše kroglice. Pri oblikovanju si pomagamo z drobtinami ali moko. Počasi jih dodajamo v paradižnikovo omako. Čufte kuhajte v paradižnikovi omaki približno 30 minut. Če se omaka preveč zgosti, jo zalijemo še z malo vode.
Servirajte skupaj s pire krompirjem, praženim krompirjem, rižem ali testeninam. K vsemu se odlično priležejo.
Dober tek!
Krasen recept. Najprej sem bila malo skeptična glede kombinacije začimb, a izkazala se je za fantastično! Super recept.