Čičerika s klobaso v paradižnikovi omaki
Čičerika je zaradi svojih izredno bogatih hranil z beljakovinami in rudninami izredno zaželjena in dobrodošla, da se čim večkrat znajde v naših loncih in na krožnikih. Pripravimo jo lahko kot samostojno jed, kot prilogo in navsezadnje tudi kot solato. Danes si bomo prste oblizovali s slastno čičeriko s klobaso v paradižnikovi omaki.
Čičerika s klobaso v paradižnikovi omaki – pripomočki:
- posoda za namakanje čičerike
- cedilo
- deska za rezanje
- nož
- kuhalnica
- lonec
- ponev
Čičerika s klobaso v paradižnikovi omaki – sestavine:
Za 4 – 5 osebe (če je kot glavna jed)
- 500 g suhe čičerike
- 50 ml olja
- 1 čebula
- 2 večja stroka česna
- 1 par domače klobase
- 300 ml domače paradižnikove mezge
- 2 žlički curry
- pol žličke mletega koriandra
- ščep orientalske kumine
- nekaj listov sveže bazilike
- 1 žlica krušnih drobtin
- sol
- poper
- čili (ni obvezno)
Čičerika s klobaso v paradižnikovi omaki – postopek:
Čičeriko že dan prej namočimo v vodi in jo pustimo namakati 24 ur. Nato jo odcedimo in splahnemo pod tekočo vodo.
V osoljeni vodi jo kuhamo uro in pol. Nato jo odcedimo.
Čebulo na drobno nasekljamo in na olju svetlo popražimo. Malo pred koncem praženja čebule, dodamo nasekljan česen.
Domačo klobaso narežemo na rezine in jo dodamo praženi čebuli, premešamo in pražimo še cca. 5 minut.
Nato dodamo domačo paradižnikovo mezgo, curry, koriander, sol, poper, baziliko, orientalsko kumino in čili. Premešamo.
Po potrebi za zgostitev dodamo krušne drobtine. Če je pregosto, dolijemo malo vode. Pražimo 5 minut.
Nato dodamo kuhano čičeriko in premešamo, da omako objame vso čičeriko. Ob mešanju še par minut dušimo, da se vsi okusi čičerike s klobaso v paradižnikovi omaki povežejo.
Še vroče postrežemo. Dober tek!