Burgerji z žara
Print Friendly, PDF & Email

V poletnih dneh velikokrat zadišijo jedi z žara. Priprava burgerjev z žara je enostavna, pravilna mešanica mesa pa poskrbi, da lahko v tej jedi uživamo, na prostem, … na svežem zraku, … s prijatelji.

Burgerji z žara

Pripomočki za pripravo burgerjev z žara

  • možnost priprave na prostem
  • žar (žar rešetka – mreža, oglje)

Sestavine za pripravo burgerjev z žara

Za 5 oseb.

Za mesno maso:

  • 800 g mletega govejega vratu
  • 200 g loja
  • sol
  • poper
  • čili

Za prepraženo čebulo:

  • 120 g čebule
  • 1,5 žlice oljčnega olja
  • 1 žlička rjavega sladkorja

Za bombetke s krompirjem:

  • 200 g kuhanega krompirja
  • 250 g moke
  • 20 g kvasa
  • 40 g masla
  • sol
  • 1,5 dl vode
  • 1 razžvrkljano jajce
  • sezam za posip

Za vmes:

  • po želji (sirni namaz, kajmak, majoneza, žar omaka, solata, sir …)

Postopek priprave burgerjev z žara

Jaz sem pripravo burgerjev z žara pričela s pripravo krompirjevih bombetk. Se pravi, lotila sem se tudi priprave kruha. Odločila sem se za dodatek krompirja v testu, saj le-ta poskrbi, da so bombete izredno mehke.

Krompir olupimo in narežemo na kocke. Splaknemo pod hladno vodo, damo v primerno kozico, prekrijemo z vodo, malenkost solimo in položimo na kuhalno ploščo. Ko voda zavre, kuhamo še slabih 10 minut. Kuhan krompir odcedimo prestavimo na krožnik, kjer počaka, da se malenkost ohladi.

V skledo presejemo moko in rahlo solimo. Naredimo jamico, natočimo mlačno vodo in v njen razmešamo nadrobljen kvas. V mlačen krompir dodamo na drobno narezano maslo in pretlačimo, kot bi delali pire krompir. Pire dodamo k moki in vse skupaj vgnetemo v testo. Testa ne vzhajamo.

Burgerji z žara

Testo vzamemo iz sklede in položimo na pomokan pult. Oblikujemo 5, po gramaturi enakih kroglic, jih malenkost pomokamo. Pladenj, ki pride s pečico obložimo s peki papirjem in nanj polagamo oblikovane kroglice testa. Kroglice vzhajamo na toplem, 30 minut. Ko so vzhajane, jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s sezamom. Pečemo jih 35 minut na 175 stopinj Celzija, postavimo jih kar v neogreto pečico.

Burgerji z žara

Pripravo nadaljujemo s cvrtjem čebule, ki jo bomo uporabili kot dodatek k mesu. Vzamemo primerno ponev, dodamo oljčno olje, postavimo na kuhalno ploščo in počakamo, da se olje segreje. Čebulo predhodno nasekljamo in jo stresemo v vročo ponev, dodamo žličko rjavega sladkorja in pražimo nekaj minut. Čebula se nam ne sme prismoditi, saj je v tem primeru grenka. Po praženju prestavimo na krožnik.

Burgerji z žara

Pripravo burgerjev z žara sem nadaljevala s pripravo mesa in ognja. Na domačem dvorišču ali pa v naravi postavimo žar, dodamo oglje za žar in zakurimo. Oglje mora dogoreti, da ustvari toploto. Oglje mora biti po vrhu belo. To opravilo nam vzame približno 30 minut.

Nikakor se ne smemo lotiti pečenja, če zunaj piha, saj nam žerjavico lahko zanese in hitro lahko pride do požara, še posebej v poletnih dneh, ko je trava bolj suha.

V skledo postavimo mleto meso in zgolj solimo, popramo in če želimo ostrino, dodamo še čili, po želji. Dobro premešamo in ponovno oblikujemo po gramaturi 5 enakih burgerjev. V sredino jim naredimo jamico, da so po pečenju ravni. Za mesno mešanico sem po priporočilu mesarja uporabila goveji vrat, čeprav je v receptih velikokrat priporočeno goveje pleče.

Oblikovane burgerje postavimo na rešetko in pečemo 4 minute iz vsake strani. Sicer pa odvisno, kako rožnati so nam všeč v sredini. Pri nas imamo radi srednje pečene.

Če nimate možnosti priprave na žaru, lahko meso opečete ravno tako dobro v ponvi na kuhalni plošči. Kakšno minuto dlje pecite na vsaki strani, saj je oblikovano meso debelo približno 1,5 cm.

Burgerji z žara

Medtem si pripravimo vse ostalo. Torej, bombetke prerežemo na pol, jaz sem jih premazala najprej s kajmakom, dodala sem prepraženo čebulo, meso, preliv za burgerje, solato in rezino sira.

Burgerji z žara

Bili so izredno dobri. Meso je bilo sočno in voljno, za kar je poskrbel loj. Dodatki pa so naredili jed vrhunsko. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor