Božanska krompirjeva zloženka ali kljukuša
Nedavno smo že spoznali in pripravili t. i. kvrgušo, zdaj pa spoznajmo še njeno sorodnico z imenom kljukuša. Božanska krompirjeva zloženka ali kljukuša je v Sloveniji prav tako slabo prepoznavna, kar je škoda, saj je zelo preprosta, njen okus pa je božanski. Zanjo potrebujete malo časa in le nekaj sestavin. Če je še ne poznate, se z njo čim prej spoznajte in verjemite mi, da vam ne bo žal – vajino kulinarično prijateljstvo bo dolgotrajno! Božanska krompirjeva zloženka ali kljukuša je zares božanska, zato bi jo priporočila vsakemu.
Pripomočki za krompirjevo zloženko ali kljukušo:
- posoda
- strgalo
- deska za rezanje
- nož
- kuhalnica ali večja žlica za mešanje
- pekač
- pečica
Sestavine za krompirjevo zloženko ali kljukušo:
- 1,5 kg krompirja
- 2 manjši čebuli
- 1,5 čajne žličke soli
- 150 g gladke bele moke
- 1/4 čajne žličke popra
- 1 dl olja
- nekaj lističev masla
- po želji lahko še kisla smetana in/ali česen
Postopek za pripravo krompirjeve zloženke:
Krompir olupite in operite.
Ko ste krompir naribali, vzemite pekač, ga dobro naoljite in postavi v pečico, ogreto na 230 stopinj Celzija. Pustite ga v pečici, da se olje dobro segreje.
Čebuli nasekljajte in dodajte h krompirju.
Premešajte in dodajte še moko, sol, poper in olje.
Vse skupaj premešajte v enotno zmes.
Vzemite pekač, v katerem je močno segreto olje, in nanj krompirjevo zmes enakomerno porazdelite. Olje mora biti zelo vroče, da se bo ob tem, ko boste nanj nanesli krompirjevo zmes, slišalo “cvrčanje”.
Pekač postavite v pečico in pecite nekje 40 minut pri temperaturi 230 stopinj Celzija. Nato po vrhu dodajte nekaj lističev masla in vrnite v pečico, vklopite zgornji grelec in pustite še nekje 5 minut, da se lepo zapeče. Namesto masla lahko premažete tudi s kislo smetano, ki ji lahko, če želite, dodate kak strok nasekljanega česna. Možnih je več variacij, jaz sem tokrat premazala samo z maslom.
Dobiti mora hrustljavo rjavo skorjico. Takrat je naša božanska krompirjeva zloženka ali kljukuša pečena.
Razrežemo jo na kose in postrežemo na krožnike ter uživamo v prijetnih, domačih okusih.
Dober tek!