Božanska krompirjeva zloženka ali kljukuša
Print Friendly, PDF & Email

Nedavno smo že spoznali in pripravili t. i. kvrgušo, zdaj pa spoznajmo še njeno sorodnico z imenom kljukuša. Božanska krompirjeva zloženka ali kljukuša je v Sloveniji prav tako slabo prepoznavna, kar je škoda, saj je zelo preprosta, njen okus pa je božanski. Zanjo potrebujete malo časa in le nekaj sestavin. Če je še ne poznate, se z njo čim prej spoznajte in verjemite mi, da vam ne bo žal – vajino kulinarično prijateljstvo bo dolgotrajno! Božanska krompirjeva zloženka ali kljukuša je zares božanska, zato bi jo priporočila vsakemu.

Božanska krompirjeva zloženka ali kljukuša

Pripomočki za krompirjevo zloženko ali kljukušo:

  • posoda
  • strgalo
  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhalnica ali večja žlica za mešanje
  • pekač
  • pečica

Sestavine za krompirjevo zloženko ali kljukušo:

  • 1,5 kg krompirja
  • 2 manjši čebuli
  • 1,5 čajne žličke soli
  • 150 g gladke bele moke
  • 1/4 čajne žličke popra
  • 1 dl olja
  • nekaj lističev masla
  • po želji lahko še kisla smetana in/ali česen

Postopek za pripravo krompirjeve zloženke:

Krompir olupite in operite.

.5 kg krompira cca 2 glavice luka (manje ili jedna velika) 1.5 kasikica soli 15 dkg brasna (cca malo vise od pola solje...) 1/4 kasikice bibera 1 dl ulja cca grumen putera, bijeli luk, mileram po zeljiNato ga naribajte.

Božanska krompirjeva zloženka ali kljukuša

Ko ste krompir naribali, vzemite pekač, ga dobro naoljite in postavi v pečico, ogreto na 230 stopinj Celzija. Pustite ga v pečici, da se olje dobro segreje.

Božanska krompirjeva zloženka ali kljukuša

Čebuli nasekljajte in dodajte h krompirju.

Božanska krompirjeva zloženka ali kljukuša

Premešajte in dodajte še moko, sol, poper in olje.

Božanska krompirjeva zloženka ali kljukuša

Vse skupaj premešajte v enotno zmes.

Božanska krompirjeva zloženka ali kljukuša

Vzemite pekač, v katerem je močno segreto olje, in nanj krompirjevo zmes enakomerno porazdelite. Olje mora biti zelo vroče, da se bo ob tem, ko boste nanj nanesli krompirjevo zmes, slišalo “cvrčanje”.

Božanska krompirjeva zloženka ali kljukuša

Pekač postavite v pečico in pecite nekje 40 minut pri temperaturi 230 stopinj Celzija. Nato po vrhu dodajte nekaj lističev masla in vrnite v pečico, vklopite zgornji grelec in pustite še nekje 5 minut, da se lepo zapeče. Namesto masla lahko premažete tudi s kislo smetano, ki ji lahko, če želite, dodate kak strok nasekljanega česna. Možnih je več variacij, jaz sem tokrat premazala samo z maslom.

Božanska krompirjeva zloženka ali kljukuša

Dobiti mora hrustljavo rjavo skorjico. Takrat je naša božanska krompirjeva zloženka ali kljukuša pečena.

Božanska krompirjeva zloženka ali kljukuša

Razrežemo jo na kose in postrežemo na krožnike ter uživamo v prijetnih, domačih okusih.

Božanska krompirjeva zloženka ali kljukuša

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.3]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor