Piščanec v testu ali kvrguša s piščancem
Verjetno so le redki slišali za naziv “piščančja kvrguša”, saj jed izvorno ni slovenska. Je pa zelo preprosta in še bolj okusna, res ena izmed najboljših. Škoda bi bilo, da je ne (s)poznate in ne poskusite, ker je res vredna širše prepoznavnosti. Izvorno se imenuje “kvrguša”, in sicer zaradi končne oblike, saj je “kvrga” v slovenščini “izboklina”. Zanjo potrebujete le nekaj sestavin in malo časa, saj se jo naredi le v nekaj korakih, okus pa je božanski, kajti v ustih se kar topi. Piščanec v testu ali kvrguša s piščancem je vredna greha, zato jo poskusite!
Pripomočki za piščanca v testu ali kvrgušo:
- manjši pekač
- ponev
- posoda
- metlica za stepanje
- kuhinjski nož
- deska za rezanje
- pečica
Sestavine za piščanca v testu ali kvrgušo:
- 350 g piščančjega mesa (file ali prsa)
- nekaj žlic olja
- ščepec soli, popra, vegete in čajna žlička sladke mlete paprike
- 300 ml mleka
- 100 g gladke moke
- 2 jajci
Postopek za pripravo piščanca v testu ali kvrguše:
Pekač najprej dobro naoljimo in ga postavimo v vročo pečico, ogreto na 190 stopinj Celzija.
Nato piščančje meso narežemo na kocke, jih damo v posodo, kamor dodamo še začimbe (sol, poper, vegeto, papriko) ter jušno žlico oljčnega olja in dobro premešamo.
Meso pustimo počivati v marinadi. Po želji lahko dodamo še koruzo.
Medtem naredimo zmes za testo. V posodo damo 2 jajci, ju premešamo, nato dodamo moko in mleko. Testo je podobno zmesi za palačinke, le da je malo bolj gosto.
Nato pekač vzamemo ven iz pečice in vanj vlijemo 2/3 testa. Pomembno je, da je olje v pekaču dovolj vroče, da bo zmes, ki jo bomo vanj nasuli, kar nekako “šušljala”. Torej, olje v pekaču mora biti dovolj segreto.
Nato povrh enakomerno porazdelimo meso (s koruzo).
Na koncu prek tega prelijemo še zadnjo tretjino testa. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo pri temperaturi 195 stopinj Celzija okrog 30 do 40 minut, odvisno od pečice.
Piščanec v testu ali kvrguša s piščancem je pečena, ko dobi rjavo skorjico in je videti kot na sliki spodaj.
Piščanec v testu ali kvrguša s piščancem je pripravljena. Razrežemo jo na kose in postrežemo. V prerezu vidimo, da v notranjosti ne sme biti suha, temveč mora ostati sočna.
Če želite, jo lahko na koncu premažete še z žlico kisle smetane, saj bo tako še slajša.