Piščanec v testu ali kvrguša s piščancem
Print Friendly, PDF & Email

Verjetno so le redki slišali za naziv “piščančja kvrguša”, saj jed izvorno ni slovenska. Je pa zelo preprosta in še bolj okusna, res ena izmed najboljših. Škoda bi bilo, da je ne (s)poznate in ne poskusite, ker je res vredna širše prepoznavnosti. Izvorno se imenuje “kvrguša”, in sicer zaradi končne oblike, saj je “kvrga” v slovenščini “izboklina”. Zanjo potrebujete le nekaj sestavin in malo časa, saj se jo naredi le v nekaj korakih, okus pa je božanski, kajti v ustih se kar topi. Piščanec v testu ali kvrguša s piščancem je vredna greha, zato jo poskusite!

Piščanec v testu ali kvrguša s piščancemPripomočki za piščanca v testu ali kvrgušo:

 • manjši pekač
 • ponev
 • posoda
 • metlica za stepanje
 • kuhinjski nož
 • deska za rezanje
 • pečica

Sestavine za piščanca v testu ali kvrgušo:

 • 350 g piščančjega mesa (file ali prsa)
 • nekaj žlic olja
 • ščepec soli, popra, vegete in čajna žlička sladke mlete paprike
 • 300 ml mleka
 • 100 g gladke moke
 • 2 jajci

Postopek za pripravo piščanca v testu ali kvrguše:

Pekač najprej dobro naoljimo in ga postavimo v vročo pečico, ogreto na 190 stopinj Celzija.

Piščanec v testu ali kvrguša s piščancemNato piščančje meso narežemo na kocke, jih damo v posodo, kamor dodamo še začimbe (sol, poper, vegeto, papriko) ter jušno žlico oljčnega olja in dobro premešamo.

Piščanec v testu ali kvrguša s piščancemMeso pustimo počivati v marinadi. Po želji lahko dodamo še koruzo.

Piščanec v testu ali kvrguša s piščancemMedtem naredimo zmes za testo. V posodo damo 2 jajci, ju premešamo, nato dodamo moko in mleko. Testo je podobno zmesi za palačinke, le da je malo bolj gosto.

Piščanec v testu ali kvrguša s piščancemNato pekač vzamemo ven iz pečice in vanj vlijemo 2/3 testa. Pomembno je, da je olje v pekaču dovolj vroče, da bo zmes, ki jo bomo vanj nasuli, kar nekako “šušljala”. Torej, olje v pekaču mora biti dovolj segreto.

Piščanec v testu ali kvrguša s piščancemNato povrh enakomerno porazdelimo meso (s koruzo).

Piščanec v testu ali kvrguša s piščancemNa koncu prek tega prelijemo še zadnjo tretjino testa. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo pri temperaturi 195 stopinj Celzija okrog 30 do 40 minut, odvisno od pečice.

Piščanec v testu ali kvrguša s piščancemPiščanec v testu ali kvrguša s piščancem je pečena, ko dobi rjavo skorjico in je videti kot na sliki spodaj.

Piščanec v testu ali kvrguša s piščancem

Piščanec v testu ali kvrguša s piščancem je pripravljena. Razrežemo jo na kose in postrežemo. V prerezu vidimo, da v notranjosti ne sme biti suha, temveč mora ostati sočna.

Piščanec v testu ali kvrguša s piščancem

Če želite, jo lahko na koncu premažete še z žlico kisle smetane, saj bo tako še slajša.

Piščanec v testu ali kvrguša s piščancemDober tek!

Ocena:
Skupaj: 24 Povprečno: 4.6]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor