Rižota s piščancem, šparglji in sirom
Print Friendly, PDF & Email

Rižota je priljubljena kremasta jed iz riža po vsem svetu, saj jo lahko kreiramo čisto po naših okusih. Dodajamo vanjo zelenjavo, meso, začimbe, tudi sadje. Skratka, skuhamo si jo lahko povsem po svojih željah. Danes je pred nami še posebej priljubljena rižota s piščancem, šparglji in sirom.

Pripomočki za rižoto s piščancem, šparglji in sirom:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za rižoto s piščancem, šparglji in sirom

Za 2 osebi:

  • 200 g riža (carnaroli, arborio, vialone nano – riž za rižoto)
  • 200 g piščančjega mesa
  • 200 g špargljev
  • 50 g sira (poljubnega, po vašem okusu)
  • 50 g masla
  • 1 čebula (80 g)
  • 5 strokov česna
  • sol
  • poper
  • voda za zalivanje riža
  • 1 žlica olivnega olja
  • približno 5 dl vode (odvisno od vrste riža)

Priprava rižote s piščancem, šparglji in sirom

Piščančje meso narežemo na majhne koščke, približno centimeter velike. Čebulo na drobno nasekljamo, prav tako česen. Meso 5 minut pražimo na žlici olja in dodamo čebulo.

Ko je oboje popraženo, dodamo dobro spran riž in česen, pražimo še minuto ali dve, da česen odda svoj vonj in zalijemo z vročo vodo. Vode uporabimo le toliko, da so sestavine tisti trenutek pokrite. Med kuhanjem bomo nato sproti dolivali vodo.

Pomembno
Vodo, ki jo med kuhanjem sproti dolivamo naj bo vedno zelo vroča.
Opomba avtorice
Za kuhanje rižote se naj ne bi uporabljala jušna osnova. Vsaka rižota ima svoj specifičen okus po dodatkih, ki jih damo vanjo. V tem primeru po špargljih in piščancu. Če vse rižote kuhamo na jušnih osnovah, imajo posledično vse nek podoben okus.

Solimo, popramo in, ko prva dodana voda povre, oziroma jo riž vsrka, dolijemo novo zajemalko vroče vode. Po 15. minutah kuhanja dodamo očiščene in na centimeter debele kolobarčke narezane šparglje.

Po potrebi dolijemo malo vode in kuhamo še nekje 5 minut. Rižota se okvirno kuha od 20 do 25 minut. Je pa čas kuhanja odvisen od tega, kateri riž se uporablja zanjo. Najboljši riž, ki ga lahko pri nas kupite za rižoto je arborio riž.

Ko je rižota že lepo kremasta, vanjo vmešamo košček masla in na drobno nariban sir. Posodo z rižoto odstavimo z gretja, pokrijemo in pustimo počivati 3 do 5 minut. Po želji rižoto obogatimo še s parmezanom in takoj postrežemo.

Dober tek 😊

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor