100 % hidrirano testo za pico
Print Friendly, PDF & Email

Nedvomno je pica tista jed, katera doma zadovolji večina jedcev. Običajno je domača boljša kot tista iz restavracije, ker je nadev takšen kot ga imamo najraje. Vendar testo je tisto, katero doda piko na i. Testo s 100% hidracijo je izjemno elastično, polno mehurčkov, na sredini mehko, na zunaj hrustljavo.

100 % hidrirano testo za pico

100 % hidrirano testo za pico – pripomočki:

  • ni posebnih pripomočkov

100 % hidrirano testo za pico – sestavine:

  • 500 g namenske moke za pico (še boljša izbira je moka manitoba 0 )
  • 500 ml mlačne vode
  • 7 g suhega kvasa
  • 4 g soli
  • ščep sladkorja

Hotela sem uporabiti moko manitoba 0, vendar sem imela na izbiro samo namensko moko za pico. Moka me je navdušila in lahko rečem, da se lahko primerja z moko višje kakovosti.

Dodatno še:

  • nekaj ostre moke za pomokanje pri oblikovanju

100 % hidrirano testo za pico – postopek:

100 % hidrirano testo bomo naredili popolnoma brez kompliciranja. V posodo za testo nasujemo moko, suhi kvas, sol in sladkor ter s kuhalnico premešamo, da se sestavine porazdelijo. Nato prilijemo mlačno vodo in s pomočjo kuhalnice povežemo vse sestavine. Dobili bomo zelo mehko, na oko nič lepo, pocasto gmoto moke in vode.

100 % hidrirano testo za pico

Ko smo sestavine s pomočjo kuhalnice povezali, bomo opazili, da je nekaj moke še vedno ostalo v grudicah. Ni se nam potrebno truditi, da bi se jih znebili. Takšno kot je, samo pokrijemo s pokrovom in pustimo mirovati 20 minut. Posoda se lahko pokrije tudi s kuhinjsko pvc folijo, če nimamo primernega pokrova.

100 % hidrirano testo za pico

Po 20-ih minutah naredimo 5 do 6 potegov. Potege testa naredimo s pomočjo spatule. Če je nimamo, bo šlo tudi kar s kuhalnico. Po potegih testo ponovno pokrijemo in postopek ponovimo spet čez 20 minut.

Pomembno: testa ne gnetemo!

100 % hidrirano testo za pico

Postopek potegov na 20 minut ponovimo 4 krat. Nato potege naredimo na vsako uro enkrat. V bistvu pri prvih štirih potegih na 20 minut se poskusimo držati časa, pri potegih na eno uro ni več toliko pomembno ali je kaj prej ali pozneje. V bistvu bo testo samo opravilo svoje. V tem času bo zelo narastlo, verjetno več kot za 2 x. Ko opazimo, da se nam po vrhu začnejo pojavljati mehurčki, vemo da smo na pravi poti do odličnega testa.

Po približno 6-ih urah bo testo že polno mehurčkov in godno za peko. Če ga boste pustili še dlje, bo še boljše.

100 % hidrirano testo za pico

Sedaj, ko imamo testo pripravljeno za peko, pult posipamo z ostro moko in nanj predenemo testo. Testo bo mehko, vendar gumijasto, kar kaže na to, da imamo odlično podlago za pica testo. Razdelimo ga na 3 dele oz. po želji in odvisno od pekača. Ker je testo zelo mehko, bo za tiste, kateri prvič delate takšno testo, nekoliko drugačno od “klasičnega” testa. Vendar zelo hitro boste ugotovili kako nadalje rokovati z njim. V veliko pomoč bo ostra moka.

100 % hidrirano testo za pico

Če bomo pekli v pica pekaču, pekač pomokamo in vanj predenemo kos 100 % hidriranega testa in ga s prsti razporedimo po celotnem pekaču in nato testo obložimo po želji.

Uporabila sem domači paradižnikov premaz, katerega sem naredila po receptu tukaj.

100 % hidrirano testo za pico

Pozor!

Testa ne valjamo, kajti z valjanjem bomo iztisnili vse mehurčke, za katere smo se “borili” pri nastajanju testa. Prav tako, ga z dlanjo ne pritiskamo in raztegujemo. Testo oblikujemo samo s pomočjo prstov, tako da s prsti potiskamo testo navzven. Pri tem si pomagamo tako, da prste pomakamo v ostro moko.

100 % hidrirano testo za pico

Lahko se odločimo, da testo oblikujemo kar na peki papirju. V tem primeru pomokamo peki papir in na njem testo s pomočjo prstov raztegnemo v željeno obliko in velikost. Če imate raje debelejši rob, ga naredite debelejšega. Pri nas imamo radi “zlato sredino”.  Nato testo obložimo po želji. Če se bomo odločili za peki papir, v tem primeru sploh ne potrebujemo pekača, temveč pečemo kar na peki papirju, na rešetu od pečice.

Za premaz sem uporabila domači peklenski paradižnikov namaza, katerega sem naredila po receptu tukaj.

100 % hidrirano testo za pico

Pico pečemo v predhodno ogreti pečici na 240 stopinj Celzija, z ventilacijo, cca. 12 minut oz. odvisno od pečice in od debeline testa ter nadeva. Pecite po občutku.

Če imate peči z možnostjo višje temperature, pecite na višji temperaturi. Ali če imate profesionalne peči za peko pice, seveda pecite raje v njih.

Naj vam tekne!

100 % hidrirano testo za pico

100 % hidrirano testo za pico

Ljubitelji pic, ne spreglejte še:

Ocena:
Skupaj: 24 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor