Praznične hiške iz piškotov
Print Friendly, PDF & Email

K pristnemu božičnemu vzdušju veliko doprinese praznično okrašeno stanovanje in vonj po sveže pečenih piškotih. Za čudovite okraske lahko poskrbite kar v domači kuhinji. Nekateri se lotijo izdelave medenih hišk, a se marsikomu zdi izdelava prezahtevna. Zato vam predstavljam preprostejšo različico hišk iz piškotov. Izdelava prazničnih hišk je lahko tudi čudovita počitniška aktivnost za vaše otroke.

Praznične hiške iz piškotov – pripomočki:

Za pripravo prazničnih hišk iz piškotov ne boste potrebovali nobenih posebnih pripomočkov.

Praznične hiške iz piškotov – sestavine:

za eno hiško

  • 4 masleni piškoti (albert, Petit-Beurre)
  • cca. 4 žličke sladkorja v prahu
  • 1 – 2 žlički limoninega soka (lahko tudi mleka)
  • okraski po želji

Praznične hiške iz piškotov – postopek:

V skledico vsujemo polovico sladkorja v prahu in mu postopoma dodajamo limonin sok. Najprej dodamo nekaj kapljic, premešamo z žličko, nato po potrebi dodamo še malo soka, da dobimo gosto pasto. Namesto limoninega soka lahko uporabimo tudi mleko.

S to pasto najprej zlepimo skupaj dva piškota, da dobimo temelje hiške.

Nato nanesemo pasto ob daljših stranicah zgornjega piškota. Nekaj paste nanesem tudi na eno daljšo stranico preostalih dveh piškotov, ki bosta tvorila streho.

Združimo ju v obliki trikotnika in ju položimo na temelje. Pustimo, da se pasta nekoliko posuši in se elementi združijo.

Nato sledi okraševanje. Iz preostanka sladkorja in limoninega soka naredimo svežo pasto za lepljenje okraskov po enakem postopku, kot prej. Okraske pritrdimo na hiško tako, da jih prilepimo s pomočjo sladkorne paste.

Pri okraševanju hišk pustimo domišljiji prosto pot. Uporabimo lahko prestice, različne bonbone, pisane mrvice, kokos … Težje okrasne elemente lepimo bolj spodaj oziroma jih nekako podprimo, saj znajo zaradi teže zdrsniti navzdol.

Tudi če bo kaj sladkorne paste kapljalo po hiški, to ne bo katastrofa, saj suha pasta zgleda kot sneg.

Za še bolj zasnežen videz pa lahko hiško še na koncu obmažemo s pasto in posujemo s kokosom. Ko smo z videzom prazničnih hišk zadovoljni, pustimo, da se sladkorna pasta povsem posuši.

Lotite se lahko tudi izdelave malo drugačnih prigrizkov, in sicer v obliki slastnih čeveljcev, ki bodo popestrili slavnostno mizo. Če pa še nimate idej za praznični jedilnik, pa si lahko pomagate z našimi predlogi za slavnostno večerjo.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor