Kašica za dojenčke iz kopriv, korenčka in krompirja
Print Friendly, PDF & Email

Koprive veljajo za zel z veliko koristnimi učinkovinami. Med drugim krepijo odpornost, čistijo kri, pomagajo pri težavah z ledvicami in sečili, pri slabokrvnosti, pri težavah s prebavo, povečujejo proizvodnjo mleka pri doječih materah, … Koprive vsebujejo vitamina C in K, kalcij, železo in mnoge minerale. Koprive so torej prava mala zakladnica koristnih snovi, zato bi bilo škoda, da jih ne bi ponudili že našim najmlajšim. Več o nabiranju in uporabi kopriv si lahko preberete tudi v prispevku o koprivah.

Kašica za dojenčke iz kopriv, korenčka in krompirja – pripomočki:

  • škarje
  • nož
  • kozica
  • manjši lonček za kuhanje
  • penovka
  • blender (lahko tudi palični mešalnik)

Kašica za dojenčke iz kopriv, korenčka in krompirja – sestavine:

Količine so okvirne in jih je potrebno prilagajati vsakemu otroku posebej.

  • velika pest kopriv
  • manjši korenček
  • manjši krompir
  • 1 žlička čvrstega jogurta ali kisle smetane (po želji)

Kašica za dojenčke iz kopriv, korenčka in krompirja – postopek:

Korenček in krompir očistimo oziroma olupimo in narežemo na manjše koščke, ter skuhamo v manjši količini vode.

Pri koprivah uporabimo vršičke in mlade liste. Stebla in starejše liste pa odrežemo.

V lonec nalijemo vodo in segrevamo do vretja. Koprive položimo v vrelo vodo, jih s penovko potopimo in po nekaj minutah poberemo iz vode. Vodo od blanširanja kopriv lahko uporabimo za zalivanje vrta ali pa celo kot napitek, a le za odrasle.

Koprive damo v posodo od blenderja, dodamo kuhan krompir in korenček, ter zmeljemo. Če je jed pregosta, dodamo nekaj tekočine, v kateri sta se kuhala krompir in korenček. Jed lahko obogatimo z žličko čvrstega jogurta ali kisle smetane, če otrok že uživa mlečne izdelke. Kašica pa bo okusna tudi brez dodatkov.

Opomba avtorice
Velja opozoriti, da mleko in mlečni izdelki zmanjšujejo absorpcijo železa.

Brbončice vam bodo hvaležne.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor