Detoks juha, polna vitaminov
Print Friendly, PDF & Email

Vse življenje že poslušamo, kako pomemben je detoks za naše telo. Res je, razstrupljanje telesa je nujno za primerno delovanje jeter in posledično lahko odplaknejo vse nesnage iz telesa, ki nam povzročajo razne bolezni in celo meglo v glavi. Vendar se je detoksa potrebno lotiti pametno in nežno. Predvsem pa ne v tistih pravih zimskih mesecih. Takrat se mora naše telo spočiti in napolniti. Leta nazaj sem odkrila podoben recept za detoks juho, ki sem ga dobro naštudirala in skozi različne eksperimente priredila po svoje. Sedaj prisegam nanj, saj se moje telo res odlično počuti po njem in vidno se odplakne odvečna voda iz telesa.

Detoks juha, polna vitaminov

Detoks juha, polna vitaminov – pripomočki:

 • palični mešalnik ali blender

Detoks juha, polna vitaminov – sestavine (za 6 porcij):

 • 500 g korenja
 • 170 g stebel zelene
 • 100 g špinače
 • 200 g rdeče čebule
 • 400 g sladkega krompirja
 • 200 g šampinjonov
 • 200 g bele redkve
 • 25 g grobo nasekljanega svežega peteršilja
 • 3 stroki česna
 • pol čajne žličke soli (ali po okusu)
 • 2,5 l vode

Detoks juha, polna vitaminov – postopek:

Narežite vse sestavine.

V večjo posodo nalijte vodo in dodajte vse sestavine ter premešajte.

Detoks juha, polna vitaminov

Posodo položite na štedilnik in počakajte, da juha zavre.

Detoks juha, polna vitaminov

Posodo pokrijte s pokrovko in pustite 2 uri, da lahno vre na manjšem ognju. Občasno premešajte.

Detoks juha, polna vitaminov

Detoks juha, polna vitaminov

Pustite, da se juha ohladi in jo zblendajte ali zmiksajte s paličnim mešalnikom.

Detoks juha, polna vitaminov

Juho lahko jeste pogreto ali pa jo pustite na sobni temperaturi. V hladilniku v dobro zaprti posodi zdrži do pet dni, zelo dobro pa se obnese tudi, če jo zamrznete za kasnejši čas. Detoks juha, polna vitaminov je odlična za čas hujšanja, saj vas zelo nasiti, če jo pojeste pred glavnim obrokom, ali pa za večerjo.

Detoks juha, polna vitaminov

Detoks juha, polna vitaminov je odličen obrok za vsakogar, ki se želi znebiti odvečne vode iz telesa. Zelo primerna je tudi za vse, ki jim veliko zatekajo noge, saj so sestavine prirejene prav za to. Jaz rada naredim kuro z detoks juhico vsake par mesecev: 3 dni jem zelenjavo, različna semena in nekaj malega olivnega olja ter ribe (sardine, postrv, itd.) in vsak dan po kosilu dodam en kos sadja, da potešim svojo sladkosnednost (hruška, grenivka, borovnice). Pred kosilom in večerjo pa nujno en krožnik detoks juhe, polne vitaminov. Vsakokrat skoraj ne morem verjeti, koliko lažje se počutim po teh par dneh in prav vidno moje telo ni več zateklo. Vse to z ‘dieto’, ki to sploh ni, saj vseeno pojem ogromno zdrave hrane in v telo vnesem zadostno število vitaminov in mineralov. Upam, da bo juha teknila tudi vam in vam prinesla olajšanje, tako kot ga meni.

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Nina Jesih

Na kratko, sem kuratorka in koordinatorka projektov v produkcijski hiši in zelo zelo rada jem. Hkrati pa imam tudi svoje podjetje, kjer učim ženske, kako se znebiti stresa na naraven način in kako poskrbeti zase brez slabe vesti. Še predobro vem, kako nezdrava ter prazna hrana vplivata na naše telo in psiho, zato zelo rada eksperimentiram z zdravimi recepti in naravnimi rešitvami, s katerimi ohranjam fit telo in duha, da se lahko lahkotno spoprimem z vsakodnevnimi izzivi.

Dodaj odgovor