Mini puhaste palačinke
Za slastni zajtrk ali večerjo si lahko privoščite mini puhaste palačinke, ki se kar stopijo v ustih. Priprava je res enostavna. Meni pri mešanju pomaga kar hčerka, ki potem tudi stoji zraven, dokler se prva ne speče in jo takoj odnese na mizo ter z užitkom poje.
Mini puhaste palačinke – pripomočki:
- ponev za palačinke
- posode za mešanje
- električni mešalnik
Mini puhaste palačinke – sestavine
Za cca 15 palačink:
- 3 jajca
- 300 g moke
- 5 dl mleka
- 2 vanilijeva sladkorja
- 1 čajna žlička vanilijevega sladkorja – bourbon
- 50 g sladkorja (poljubno – pri nas radi jemo palačinke brez namazov in je super, če je osnovna masa potem bolj sladka)
- limonina lupinca 1 bio limone ali 1 čajna žlička posušene limonine lupince
- poljubno 4 kapljice eteričnega olja divje pomaranče (ali kakega drugega citrusa) – uporabite le tisto eterično olje, za katerega ste prepričani, da se ga lahko uporablja interno!
In še:
- olje za pečenje (lahko tudi maslo)
- priloga: čokoladni namazi, marmelada, sadje …
Mini puhaste palačinke – postopek
Najprej ločimo beljake in rumenjake in beljake zmešamo, da nastane sneg.
Nato rumenjakom dodamo ostale sestavine in jih zmešamo z električnim mešalnikom. Po želji dodamo kvalitetno eterično olje divje pomaranče. Uporabite le tisto eterično olje, za katerega ste prepričani, da se ga lahko uporablja interno, torej – zaužije!
Nato v maso postopoma in na rahlo vmešamo sneg iz beljakov.
Masa pride malo grudasta, kar je tudi pomembno, če želimo da so palačinke puhaste.
Pripravimo si olje za pečenje.
Naoljimo ponev in palačinke pečemo na srednji jakosti.
Ko vlijemo maso (maso vlijemo tako, da oblikujemo manjše palačinke) na ponev počakamo, da se na palačinki začnejo delati mehurčki in ko začnejo ˝pokati˝ ,palačinko obrnemo in pečemo še nekaj sekund.
Mase je dovolj za nekje 15 palačink, odvisno kako velike delamo.
Na koncu spečene palačinke postrežemo s poljubnim namazom, kot rečeno nam so najboljše brez ali pa s kako domačo marmelado in sadjem.
Dober tek :).