Mesni burek
Print Friendly, PDF & Email

Verjetno najboljši recept za doma izdelan mesni burek. Izdelava bureka po tem receptu je preprosta in dokaj hitra, primerna tudi za tiste manj izkušene kuhinjske mojstre.
Pred kratkim sem z vami delila recept za sirov burek, ki je nekoliko drugačen od recepta za mesnega, a se vlečeno testo zlaga na enak način.

Mesni burekMesni burek – pripomočki:

  • Mesni burekokrogli pekač za peko bureka
  • 1 srednje veliko kavno skodelico ali manjšo posodico
  • globljo ponev za praženje
  • leseno žlico za mešanje sestavin
  • 1 velika jušna žlica

Mesni burek – sestavine:

  • 2 paketa vlečenega testa (testo naj bo čim tanjše, naj ima 10 ali več listov v zavitku)
  • 500 g mletega mesa
  • 1 večja čebula
  • 2 pora
  • sol
  • poper
  • 1 mala žlička vegete
  • 1 velika žlica narezanega peteršilja
  • olje

Mesni burek – postopek:

Na zmernem ognju pražimo narezano čebulo in por nekaj minut. Dodamo mleto meso, sol, poper, vegeto in peteršilj. Večkrat premešamo in po potrebi dodamo 1-2 žlici vode, da se sestavine ne primejo.

Mesni burek

Okrogli pekač dobro naoljimo (dno in robove). V kavni lonček zmešamo olje in 2-3 žlice vroče vode.
Ko so vse sestavine pripravljene pričnemo z zlaganjem listov vlečenega testa. Dno pekača zložimo iz treh listov, tako da robovi gledajo ven.

Mesni burek

V sredino damo 1 rahlo zmečkan list vlečenega testa.

Mesni burek

Poškropimo ga z sestavinami iz kavne skodelice (olje in voda).

Mesni burek

Potrosimo nekaj žlic praženega mesa in pokrijemo z 2 -3 rahlo zmečkanimi listi vlečenega testa.

Mesni burek
Mesni burek

Naslednjo vrsto ponovno poškropimo z oljem in vodo, damo plast mesa in pokrijemo z 2-3 rahlo zmečkanimi listi.

Postopek ponavljamo, zadnja plast naj bo meso ki ga obložimo z 1 rahlo zmečkanim listom vlečenega testa in poškropimo z oljem in vodo, ter vse zapremo  sštrlečimi robovi iz prvega sloja.

Mesni burek
Vrhnjo plast namažemo z oljem in vodo. Pečemo v segreti pečici na 180°C 25 minut.
Ko je burek pečen ga pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo in pustimo, da se nekoliko ohladi.

Mesni burek

Dober tek vam želim.

Ocena:
Skupaj: 30 Povprečno: 4.1]

Dodaj odgovor