Mesni burek
Verjetno najboljši recept za doma izdelan mesni burek. Izdelava bureka po tem receptu je preprosta in dokaj hitra, primerna tudi za tiste manj izkušene kuhinjske mojstre.
Pred kratkim sem z vami delila recept za sirov burek, ki je nekoliko drugačen od recepta za mesnega, a se vlečeno testo zlaga na enak način.
Mesni burek – pripomočki:
- okrogli pekač za peko bureka
- 1 srednje veliko kavno skodelico ali manjšo posodico
- globljo ponev za praženje
- leseno žlico za mešanje sestavin
- 1 velika jušna žlica
Mesni burek – sestavine:
- 2 paketa vlečenega testa (testo naj bo čim tanjše, naj ima 10 ali več listov v zavitku)
- 500 g mletega mesa
- 1 večja čebula
- 2 pora
- sol
- poper
- 1 mala žlička vegete
- 1 velika žlica narezanega peteršilja
- olje
Mesni burek – postopek:
Na zmernem ognju pražimo narezano čebulo in por nekaj minut. Dodamo mleto meso, sol, poper, vegeto in peteršilj. Večkrat premešamo in po potrebi dodamo 1-2 žlici vode, da se sestavine ne primejo.
Okrogli pekač dobro naoljimo (dno in robove). V kavni lonček zmešamo olje in 2-3 žlice vroče vode.
Ko so vse sestavine pripravljene pričnemo z zlaganjem listov vlečenega testa. Dno pekača zložimo iz treh listov, tako da robovi gledajo ven.
V sredino damo 1 rahlo zmečkan list vlečenega testa.
Poškropimo ga z sestavinami iz kavne skodelice (olje in voda).
Potrosimo nekaj žlic praženega mesa in pokrijemo z 2 -3 rahlo zmečkanimi listi vlečenega testa.
Naslednjo vrsto ponovno poškropimo z oljem in vodo, damo plast mesa in pokrijemo z 2-3 rahlo zmečkanimi listi.
Postopek ponavljamo, zadnja plast naj bo meso ki ga obložimo z 1 rahlo zmečkanim listom vlečenega testa in poškropimo z oljem in vodo, ter vse zapremo sštrlečimi robovi iz prvega sloja.
Vrhnjo plast namažemo z oljem in vodo. Pečemo v segreti pečici na 180°C 25 minut.
Ko je burek pečen ga pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo in pustimo, da se nekoliko ohladi.
Dober tek vam želim.