Sirov burek
Print Friendly, PDF & Email

Cela moja družina obožuje burek. Zato sem se odločila, da poskusim narediti nekaj, kar je dobro, hitro in seveda narejeno doma. Pa poskusite tudi vi.

Sirov burek

Sirov burek – pripomočki:

  • okrogli pekač
  • 1 manjšo in 1 večjo posodo za mešanje sestavin
  • žlica za mešanje
  • električna pečica

Sirov burek – sestavine:

  • 2 paketa tenkega vlečenega testa za burek (v posameznem zavitku naj bo 11 listov)
  • 500 g nepasirane polnomastne skute
  • 250 g belega sira v slanici
  • 1 pecilni prašek
  • olje
  • sol    

Sirov burek – postopek:

V malo posodico damo pecilni prašek, ga prelijemo z 1,5 dl vroče vode, dodamo 5 velikih žlic olja,1/2 male žličke soli in dobro premešamo.
Skuto in sir v slanici zmešamo v večji posodi.

Okrogli pekač dobro naoljimo (dno in robove). Po pekaču razporedimo 3 sloje vlečenega testa tako, da robovi gledajo ven, hkrati pa je cel pekač obložen.

Sirov burek

Na sredino pekača postavimo 1- 2 rahlo zmečkana lista vlečenega testa, poškropimo z sestavinami iz male posodice (voda,sol,pecilni prašek,olje).

Sirov burek

Dodamo prvo vrsto sirove mešanice (skuta in sir v slanici). Ponovno poškropimo s sestavinami iz male posodice, pokrijemo z 2 – 3 rahlo zmečkanimi listi vlečenega testa.

IMGP0070

Postopek ponavljamo, dokler ne pridemo do zadnje plasti, zgornjih robov pekača.
Zadnja plast naj bo sir katerega bomo pokrili z 1 listom vlečenega testa in štrlečimi robovi iz prvega sloja.

Sirov burek

Rahlo poškropimo s sestavinami iz male posodice in vrhnjo plast namažemo z oljem.

Sirov burek

Sirov burek položimo v segreto pečico na 180 stopinj Celzija in pečemo 30 minut. Ko je burek pečen, ga poškropimo z mrzlo vodo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in počakamo, da se malo ohladi.

Sirov burek

Nasvet
Pri škropljenju z vodo ali sestavinami iz male posodice ne smemo pretiravati, kajti večja količina vode bo vlečeno testo skuhala in ne spekla.

Sirov burek pripravljen po tem receptu zadostuje za 6-8 oseb .

Pa dober tek.

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor