Sirov burek
Cela moja družina obožuje burek. Zato sem se odločila, da poskusim narediti nekaj, kar je dobro, hitro in seveda narejeno doma. Pa poskusite tudi vi.
Sirov burek – pripomočki:
- okrogli pekač
- 1 manjšo in 1 večjo posodo za mešanje sestavin
- žlica za mešanje
- električna pečica
Sirov burek – sestavine:
- 2 paketa tenkega vlečenega testa za burek (v posameznem zavitku naj bo 11 listov)
- 500 g nepasirane polnomastne skute
- 250 g belega sira v slanici
- 1 pecilni prašek
- olje
- sol
Sirov burek – postopek:
V malo posodico damo pecilni prašek, ga prelijemo z 1,5 dl vroče vode, dodamo 5 velikih žlic olja,1/2 male žličke soli in dobro premešamo.
Skuto in sir v slanici zmešamo v večji posodi.
Okrogli pekač dobro naoljimo (dno in robove). Po pekaču razporedimo 3 sloje vlečenega testa tako, da robovi gledajo ven, hkrati pa je cel pekač obložen.
Na sredino pekača postavimo 1- 2 rahlo zmečkana lista vlečenega testa, poškropimo z sestavinami iz male posodice (voda,sol,pecilni prašek,olje).
Dodamo prvo vrsto sirove mešanice (skuta in sir v slanici). Ponovno poškropimo s sestavinami iz male posodice, pokrijemo z 2 – 3 rahlo zmečkanimi listi vlečenega testa.
Postopek ponavljamo, dokler ne pridemo do zadnje plasti, zgornjih robov pekača.
Zadnja plast naj bo sir katerega bomo pokrili z 1 listom vlečenega testa in štrlečimi robovi iz prvega sloja.
Rahlo poškropimo s sestavinami iz male posodice in vrhnjo plast namažemo z oljem.
Sirov burek položimo v segreto pečico na 180 stopinj Celzija in pečemo 30 minut. Ko je burek pečen, ga poškropimo z mrzlo vodo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in počakamo, da se malo ohladi.
Sirov burek pripravljen po tem receptu zadostuje za 6-8 oseb .
Pa dober tek.