Prepeličja jajca v pikantni omaki
Print Friendly, PDF & Email

Prepeličja jajca veljajo kot zelo dobrodejna za naše telo – nekateri jih imenujejo celo super hrana. So pa tudi paša za oči zaradi svoje majhnosti in če jih pripravimo “malo drugače” v pikantni omaki so lahko pravi hit na naši mizi kot predjed, ob različnih mesnih ali sirovih narezkih, ali kot pikantna priloga pri glavnih jedeh.

Pripomočki za prepeličja jajca v pikantni omaki :

  • kuhalna plošča
  • pečica za sterilizacijo kozarcev
  • stekleni kozarci s pokrovi

Sestavine za prepeličja jajca v pikantni omaki:

Za 6 kozarcev po 240 ml:

  • 80 prepeličjih jajčk

Pikantna omaka:

Postopek za prepeličja jajca v pikantni omaki:

Najprej se posvetimo kuhanju Klasične čilijeve omake
Ta postopek s kuhanjem in hlajenjem skupaj traja nekje okoli 2 uri.

Medtem, ko se pikantna omaka kuha, zložimo prepeličja jajca v posodo s hladno vodo in jih damo kuhati. Ko zavrejo, jih na nizki temperaturi vremo 5 minut, nato odstavimo in nanje takoj nalijemo zelo mrzlo vodo.

Pustimo, da se ohladijo, nato pričnemo z lupljenjem. Tukaj moramo biti pazljivi, saj ima prepeličje jajce zelo trdo notranjo opno (opna pod luščino). Zato se lupljenja lotimo na zgornjem, najširšem delu jajca, saj se tam ponavadi naredi zračni mehurček. Ko odstranimo luščino na tem zračnem mehurčku, gremo z nohtom pod opno in potem jajce samo odvijamo.

Tako se jajca res lepo oluščijo. Seveda pa pri vsem pomaga, če so jajca stara nekje teden dni. Čisto sveža jajca bomo kljub tej tehniki težko lupili.

Ko imamo pikantno omako skuhano in prepeličja jajca olupljena, lahko preidemo na zadnji korak. Jajca položimo v posodo s pikantno čilijevo omako in vse skupaj še enkrat zavremo. Na majhni temperaturi vse skupaj kuhamo / vremo še 10 minut.

Med tem časom steklene kozarce zložimo v pečico in jih na 110 °C steriliziramo 10 do 15 minut. Pokrovčke obrišemo z alkoholom ali kakšnim drugim sredstvom za sterilizacijo. Ko so prepeličja jajca v pikantni omaki pripravljena, iz pečice jemljemo še vroče kozarce in jih s pomočjo žlice polnimo najprej s prepeličjimi jajci, nato do vrha dolijemo čilijevo omako.

Napolnjene kozarce dobro zapremo in počakamo, da se ohladijo. Kozarce postavimo na hladen in temen prostor (hladilnik ali hladnejša shramba, klet).
Tako pripravljena prepeličja jajca v pikantni omaki počakajo nekje do meseca dni. Niso celo-sezonska ozimnica, saj nismo dodali dovolj konzervansov, da bi se obdržala več mesecev.

Dober tek 😊

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor