Priročno zamrzovanje kakija
Print Friendly, PDF & Email

Kaki je zelo okusen sadež, ki si ga privoščimo proti koncu jeseni. Je zdrav in vsestranski, zato ga lahko v kulinariki uporabimo na tisoč in en način. Zakaj bi se omejili in ga uporabljali samo med sezono, če ga lahko povsem preprosto zamrznemo in jemo skoraj skozi celo leto? Zdrži namreč vsaj 6 mesecev. V tem “receptu” je predstavljen postopek za preprosto in priročno zamrzovanje kakija.

Preprosto zamrzovanje kakija

Pripomočki za zamrzovanje kakija:

  • večja posoda
  • žlica
  • palični mešalnik
  • nož
  • posodice za zamrzovanje
  • zamrzovalnik

Sestavine za zamrzovanje kakija:

  • poljubna količina kakija (npr. 3 kg)
  • poljubna količina sladkorja (npr. 300 g)
  • nekaj limon (recimo pol manjše limone na 1 kg kakija)

Postopek zamrzovanja kakija:

Kakije najprej olupimo in operemo. Bolje je, če so kakiji nekoliko mehkejši in medeni, saj jih bomo lažje pretlačili. Narežemo jih na srednje velike kose in damo v večjo posodo. Vzamemo palični mešalnik in jih pretlačimo.

Preprosto zamrzovanje kakija

Pretlačenim kakijem dodamo sladkor in limonin sok. Še enkrat jih na hitro pretlačimo s paličnim mešalnikom, nato pa premešamo z žlico. Preverimo, ali je zmes res kašasta oz. brez koščkov, saj je najbolje, če dobimo povsem gladko pasto. Njo lahko potem uporabimo za torte, različne kreme, smutije itd. Koščki sadja pa znajo biti moteči in nam onemogočajo lep in gladek videz torte ali kakšne druge sladice.

Preprosto zamrzovanje kakija

Pretlačeno zmes kakijev zlivamo v posodice za zamrzovanje, ki jih tesno zapremo s pokrovi. Smiselno je, da uporabljamo različno velike posodice, saj potrebujemo za različne recepte oz. namene tudi različne količine kakijev. Tesno zapre posodice postavimo v zamrzovalnik.

Preprosto zamrzovanje kakija

Zamrznjen kaki lahko izkoristite na nešteto načinov. Jaz vam priporočam pripravo odlične čarobne kakijeve sladice, ki je zelo hitra, preprosta, vendar izredno okusna. Če želite, pa lahko kakije odmrznete, jim dodate banane in kosmiče ter si pripravite hiter, okusen in zdrav obrok za zajtrk, ki vas bo napolnil z energijo. Skratka, idej, kako ga porabiti, je veliko, zato je pomembno, da ga izkoristimo, dokler je na voljo, in ga primerno “pospravimo” oz. skladiščimo.

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.1]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor