Priročno zamrzovanje kakija
Kaki je zelo okusen sadež, ki si ga privoščimo proti koncu jeseni. Je zdrav in vsestranski, zato ga lahko v kulinariki uporabimo na tisoč in en način. Zakaj bi se omejili in ga uporabljali samo med sezono, če ga lahko povsem preprosto zamrznemo in jemo skoraj skozi celo leto? Zdrži namreč vsaj 6 mesecev. V tem “receptu” je predstavljen postopek za preprosto in priročno zamrzovanje kakija.
Pripomočki za zamrzovanje kakija:
- večja posoda
- žlica
- palični mešalnik
- nož
- posodice za zamrzovanje
- zamrzovalnik
Sestavine za zamrzovanje kakija:
- poljubna količina kakija (npr. 3 kg)
- poljubna količina sladkorja (npr. 300 g)
- nekaj limon (recimo pol manjše limone na 1 kg kakija)
Postopek zamrzovanja kakija:
Kakije najprej olupimo in operemo. Bolje je, če so kakiji nekoliko mehkejši in medeni, saj jih bomo lažje pretlačili. Narežemo jih na srednje velike kose in damo v večjo posodo. Vzamemo palični mešalnik in jih pretlačimo.
Pretlačenim kakijem dodamo sladkor in limonin sok. Še enkrat jih na hitro pretlačimo s paličnim mešalnikom, nato pa premešamo z žlico. Preverimo, ali je zmes res kašasta oz. brez koščkov, saj je najbolje, če dobimo povsem gladko pasto. Njo lahko potem uporabimo za torte, različne kreme, smutije itd. Koščki sadja pa znajo biti moteči in nam onemogočajo lep in gladek videz torte ali kakšne druge sladice.
Pretlačeno zmes kakijev zlivamo v posodice za zamrzovanje, ki jih tesno zapremo s pokrovi. Smiselno je, da uporabljamo različno velike posodice, saj potrebujemo za različne recepte oz. namene tudi različne količine kakijev. Tesno zapre posodice postavimo v zamrzovalnik.
Zamrznjen kaki lahko izkoristite na nešteto načinov. Jaz vam priporočam pripravo odlične čarobne kakijeve sladice, ki je zelo hitra, preprosta, vendar izredno okusna. Če želite, pa lahko kakije odmrznete, jim dodate banane in kosmiče ter si pripravite hiter, okusen in zdrav obrok za zajtrk, ki vas bo napolnil z energijo. Skratka, idej, kako ga porabiti, je veliko, zato je pomembno, da ga izkoristimo, dokler je na voljo, in ga primerno “pospravimo” oz. skladiščimo.