Kompot iz čajote
Poznate čajoto?
To je južnoameriška buča z bodičasto lupino. Pri nas jo največkrat vidimo rasti kje ob trti, saj je plezalka. Njen plod je lahko različnih barv, od temne in svetlo zelene do rumene. Čajota ima okus kot nekakšna poletna bučka, vendar je njeno meso trše, kot recimo krompir.
V kulinariki je vsestransko uporabna; lahko jih jemo kar surove, lahko jih dušimo, cvremo ali popečemo na žaru, iz njih delamo juhe, lahko jih uporabimo kot nadev v pitah, zavitkih, omletah, lahko iz njih pripravimo kompot. Paziti moramo le na ostre bodice in na to, da je njihovo meso čvrsto in ima malo daljši čas priprave.
Mi bomo danes pripravili kompot, skupaj z jabolki in hruškami. In verjemite, nihče ne bo niti opazil, da se notri skriva zelenjava.
Kompot iz čajote – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož za lupljenje
- kuhinjska rokavica
- posoda za kuhanje
Kompot iz čajote – sestavine:
- 1 čajota
- 2 hruški
- 2 jabolki
- sladkor (količina je odvisna od sladkosti jabolk in hrušk)
- 1 vanilin sladkor
- cimet v prahu in/ali cimetova palčka
- klinčki v prahi ali 6 celih
Kompot iz čajote – priprava:
Jabolka in hruške olupimo ter jih narežemo na kocke.
Olupimo čajoto. Ker je lupina bodičasta, bomo to najlažje naredili tako, da v levo roko vzamemo rokavico ter s tem držimo čajoto, z drugo roko pa lupimo. Vabim pa tudi k ogledu prispevka ”Čajota-kako se je lotiti” Narežemo jo na majhne koščke.
Vse skupaj damo v posodo. Zalijemo s toliko vode, da je vse skupaj pokrito. Začinimo s sladkorjem, cimetom in klinčki. Kuhamo počasi, na nizkem ognju toliko časa, da se čajota omehča.
Kuhamo počasi, na nizkem ognju toliko časa, da se čajota omehča. Kompot ponudimo topel ali hladen.