“Taprava” vroča čokolada
Print Friendly, PDF & Email

Če se, tako kot jaz, ob kupljeni vroči čokoladi sprašujete kaj ima ta razredčeni čokoladni puding skupnega s pravo čokolado, potem je ta recept za “tapravo” vročo čokolado kot nalašč za vas. A pozor! Pripravite le omejeno količino, če se ne želite zameriti vaši trebušni slinavki. Konec koncev gre le za “tapravo” vročo čokolado ;-).

"Taprava" vroča čokolada

Kaj potrebujemo za “tapravo” vročo čokolado?

"Taprava" vroča čokolada

  • skodelico
  • žličko
  • stepalnik
  • mikrovalovno pečico

Sestavine za “tapravo” vročo čokolado:

  • 100 g mlečne čokolade in
  • 3/4 dl sladke smetane.

Postopek priprave “taprave” vroče čokolade:

Čokolado nalomimo na koščke.

"Taprava" vroča čokolada

Stresemo jih v skodelico in prilijemo sladko smetano.

"Taprava" vroča čokolada

Skodelico postavimo v mikrovalovno pečico in v njej vsebino pogrejemo. Pri tem pazimo, da čokolade ne segrejemo preveč – ravno toliko, da se raztopi. Glede tega so si mikrovalovne pečice nekoliko različne. Jaz najprej segrevam 1 minuto pri 300 W, potem vsebino dobro premešam in nato pri 300 W segrevam še 45 sekund. Na koncu vročo čokolado mešamo, dokler ne dobimo gladke, tekoče mase. Če želimo, lahko dodamo še stepeno smetano.

Namig
Čokolado s smetano lahko segrejemo in raztopimo tudi v vodni kopeli: v večji posodi segrejemo vodo (pazimo da ne zavre) in vanjo vstavimo manjšo posodo s čokolado, tako da se manjša posoda ne dotika dna večje posode. Segrevamo in mešamo toliko časa, da dobimo gladko zmes.

"Taprava" vroča čokolada

Po nekaj skodelicah (in utrujeni trebušni slinavki), pa lahko začnemo eksperimentirati: uporabimo čokolado z mletimi lešniki, začinimo jo lahko s cimetom ali ji dodamo kapljico ali dve eteričnega olja po našem okusu – na primer poprove mete, pomaranče ali sivke – a le če imamo prava, naravna eterična olja. Če si v hladni zimi želimo pričarati spomine na morje, ji lahko dodamo malo Piranskega solnega cveta in le na hitro pomešamo, da se kristalčki ne raztopijo do konca. Ta pravi junaki pa si bodo morda zaželeli azteško različico in ji dodali čili.

Pa prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor