Smuti za dober začetek dneva
Print Friendly, PDF & Email

Dobro jutro! Zakaj ne bi danes dneva začeli polni energije in dobre volje? Ta smuti vam bo zagotovo pomagal, da se bo dan začel tako kot mora, da boste imeli dovolj energije do naslednjega obroka, da boste siti in da bo prebava delovala, tako kot mora. Sestavljen je iz samih hranljivih sestavin, ki jih imate verjetno vsi doma in vam ni treba tekati po trgovinah za ne vem kako eksotičnimi stvarmi.

smuti za dober začetek dneva 2

Pa poglejmo na kratko, iz česa je sestavljen in zakaj so te sestavine tako zelo dobre za vas:

Jabolko

Je odličen vir energije, pomaga pri izboljšanju odpornosti telesa in preprečuje nekatera obolenja, nižajo holesterol. Ker ne vsebuje skoraj nič maščob in zelo malo kalorij, je tudi odlično živilo za hujšanje.

Pomaranča

Zakladnica vitamina C in z ogromnim številom fitosnovmi, ki upočasnjujejo staranje in ščitijo pred boleznimi, ščitijo pa tudi pred srčno-žilnimi boleznimi in nekaterimi vrstami raka (na debelem črevesju)

Banana

Predstavlja bogat vir vitamin in mineralov, še posebej pa kalija, ki pomaga proti utrujenosti, brezvoljnosti in proti težavam z visokim krvnim tlakom.

Kefir

Napitek, ki bo okrepil naš imunski sistem in pomagal naši neurejeni prebavi. Lahko si ga pripravite tudi sami, kar doma, v domači kuhinji. Tu najdete recept.

Ovseni kosmiči

Odlična izbira za naš zajtrk, saj nas bodo nasitili za dlje časa, poleg tega pa vsebujejo ogromno vitaminov in mineralov (fosfor, železo, kalcij).

Suhe slive

Živilo, ki odlično deluje na našo prebavo in pomaga uravnavati krvni sladkor, kar pomeni, da smo zaradi tega dlje časa siti. Že 10 suhih sliv na dan pa naj bi tudi pomagalo ohranjati gostoto kosti in preprečevalo osteoporozo. Dobre pa so tudi za čvrste dlesni in posledično bolj zdrave zobe.

Cimet

Preventivno deluje proti prehladom, ugodno vpliva na prebavo in preganja zimsko otožnost.

smuti za dober začetek dneva

Smuti za dober začetek dneva – pripomočki:

  • nož za rezanje
  • blender (lahko tudi palični mešalec)
  • kozarec

Smuti za dober začetek dneva – sestavine:

  • 1 jabolko
  • 1 pomaranča
  • 5 suhih sliv (lahko jih že prejšnji večer namočimo)
  • 3 žlice ovsenih kosmičev
  • 2 dl kefirja (če ga nimamo, lahko vzamemo navadni tekoči jogurt)
  • pol žličke cimeta
  • 1 dl vode

Smuti za dober začetek dneva- priprava:

V blender damo vse sestavine. Oprano in na manjše kose narezano jabolko (ni treba lupiti), olupljeno pomarančo, kefir, suhe slive, ovsene kosmiče, cimet in na koncu 1 dl  vode, da ne bo vse skupaj pregosto.

smuti za dober začetek dneva 1

Mešamo toliko časa, da vse skupaj postane tekoče, in da ni več vidnih večjih koščkov ali olupkov. Ponudimo v večjem kozarcu, kar pa ostane, lahko vzamemo s seboj v službo ali pa hranimo v hladilniku.

smuti za dober začetek dneva 2

Dosti razlogov, da si zajtrk privoščite tak smuti, kajne?

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

patricia

Moje vodilo v kuhinji je, da mora biti kuhanje preprosto, hitro, pa vendar še vedno okusno. Predvsem pa je treba izkoristiti vse dobrote, ki nam jih ponuja narava in kuhati sezonsko. Domači vrt, tržnica ali pa gozd nam ponujajo ogromno sestavin, ki jih lahko pripravimo za svoje domače.

Dodaj odgovor