Lešnikov napitek
Print Friendly, PDF & Email

Imate radi lešnike? Jaz jih nimam najraje, všeč pa mi je lešnikov napitek. Odličen je za zajtrk in dober začetek dneva. Ohlajen pa paše tudi kar tako, ali ob malici. Priprava je povsem enostavna, zato hitro poizkusite recept in ga vključite v svojo zdrav obrok .

Lešniki vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, predvsem vsebujejo veliko mangana, kalcija, magnezija, fosforja, železa. Vsebuje vlaknine, koristne maščobe in beljakovine pa tudi folno kislino, ki je koristna za nosečnice. Seveda lešnike povezujemo s čokolado in namazi, odlični pa so tudi v napitkih.

Lešnikov napitek – pripomočki:

  • blender
  • skodelica

Lešnikov napitek – sestavine:

Primerno za dva kozarca napitka.

  • za pest lešnikov
  • 1/2 žličke cimeta v prahu
  • 1 žlico medu, trsnega sladkorja ali agavinega sirupa
  • skodelico in pol vode
Nasvet
Lešnike lahko drugič nadomestite z mandlji ali indijskimi oreščki.

Lešnikov napitek – postopek:

Če smo lešnike sami nabrali, jih najprej stremo. Lešnikov ni potrebno pražiti, prav tako lahko pustimo rjavo kožico, ki jih obdaja. Lešnike namočimo v vodi, tako da voda povsem prekriva lešnike. Pustimo 3 ure ali pa čez noč.

lesnikov-napitek1

Zjutraj si ponavadi zaželim nekaj toplega, tako da vodo segrejem in vročo vodo zlijem v blender. Dodam namočene lešnike in cimet v prahu. Sladkam in vključim blender. Pustim ga delovati kakšno minuto, nato povečam hitrost še za pol minute.

Če imamo zmogljiv blender, napitka ne cedimo. Poizkusimo, če nam zadostuje sladkost, po potrebi še sladkamo in pomešamo.

lesnikov-napitek2

Lešnikov napitek je vrsta rastlinskega mleka. Na isti način lahko naredimo tudi ostale. Lešnike nadomestimo z mandlji, indijskimi oreščki ali čem drugim. Priprava je enostavna in hitra. Napitek lahko pijemo sam ali ga uporabimo za kosmiče, puding s chia semeni ali kakšno sladico. Vendar je odličen tudi kar sam, vroč ali ledeno mrzel.

lesnikov-napitek3

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

cimet in vanilija

Hrana je moja strast. Preko okusov rada spoznavam nove zgodbe in se spominjam preteklih let.

Dodaj odgovor