Figov liker
Print Friendly, PDF & Email

Letos me je družinski prijatelj presenetil z večjo količino izjemno sladkih domačih fig. Najboljše so seveda kar sveže fige. Ker pa mi jih je še precej ostalo, sem se odločila, da pripravim figovo marmelado z rumom ter figov liker.  V kolikor vam bo figov liker po tem receptu premočan, ga lahko razredčite s prekuhano vodo.figov-liker-4

Pripomočki za pripravo figovega likerja:

Posebnih pripomočkov za pripravo figovega likerga ne potrebujemo.

Sestavine za pripravo figovega likerja (za 2 l likerja):

  • 1 kg zelo zrelih fig
  • 1 l žganja (najboljše je domače)
  • 4 dcl vode
  • 300 g sladkorja

Postopek priprave figovega likerja:

Najprej si pripravimo večji steklen kozarec s pokrovom(lahko tudi več manjših). Kozarec in pokrov dobro očistimo in osušimo. Fige pregledamo, očistimo in odstranimo morebitne plesnive, gnile sadeže. Fige narežemo na manjše kose in jih nadevamo v kozarec. Nato fige prelijemo z žganjem in dobro premešamo. 10 dni jih pustimo na kuhinjskem pultu – pri sobni temperaturi, da se okusi dobro prepojijo. figov-liker-1Vmes večkrat premešamo. Po 10 dneh žganje s figami precedimo. figov-liker-2 V posodo za kuhanje damo vodo in sladkor ter segrevamo na majhni temperaturi, da se ves sladkor dobro raztopi. figov-liker-3 Sladkorno raztopino primešamo žganju ter dobro premešamo. Po okusu lahko dodamo še več vode ali sladkorja, odvisno kako močne likerje imate radi. Figov liker natočimo v steklenice in jih dobro zapremo s pokrovčkom.figov-liker-5

Pa na zdravje.

 

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.2]

Dunja

Sem Dunja, ena izmed avtoric receptov na oblizniprste.si. Rada ustvarjam, poleg kuhanja in peke rada tudi šivam in kvačkam. Večino svojega časa pa posvečam svojima sinovoma, s katerima najraje skupaj pripravljamo sladice. Pa dober tek in prijetno sladkanje ;)

Dodaj odgovor