Figov liker
Letos me je družinski prijatelj presenetil z večjo količino izjemno sladkih domačih fig. Najboljše so seveda kar sveže fige. Ker pa mi jih je še precej ostalo, sem se odločila, da pripravim figovo marmelado z rumom ter figov liker. V kolikor vam bo figov liker po tem receptu premočan, ga lahko razredčite s prekuhano vodo.
Pripomočki za pripravo figovega likerja:
Posebnih pripomočkov za pripravo figovega likerga ne potrebujemo.
Sestavine za pripravo figovega likerja (za 2 l likerja):
- 1 kg zelo zrelih fig
- 1 l žganja (najboljše je domače)
- 4 dcl vode
- 300 g sladkorja
Postopek priprave figovega likerja:
Najprej si pripravimo večji steklen kozarec s pokrovom(lahko tudi več manjših). Kozarec in pokrov dobro očistimo in osušimo. Fige pregledamo, očistimo in odstranimo morebitne plesnive, gnile sadeže. Fige narežemo na manjše kose in jih nadevamo v kozarec. Nato fige prelijemo z žganjem in dobro premešamo. 10 dni jih pustimo na kuhinjskem pultu – pri sobni temperaturi, da se okusi dobro prepojijo. Vmes večkrat premešamo. Po 10 dneh žganje s figami precedimo. V posodo za kuhanje damo vodo in sladkor ter segrevamo na majhni temperaturi, da se ves sladkor dobro raztopi. Sladkorno raztopino primešamo žganju ter dobro premešamo. Po okusu lahko dodamo še več vode ali sladkorja, odvisno kako močne likerje imate radi. Figov liker natočimo v steklenice in jih dobro zapremo s pokrovčkom.
Pa na zdravje.