Piščančji namaz – “otroški biftek”
Ob praznikih se na naših mizah pogosto znajde tatarski biftek, a marsikdo ne sme ali ne mara surovega mesa. Odlična alternativa temu znanemu namazu je lahko piščančji namaz, ki mu pri nas pravimo kar piščančji ali otroški biftek. Priprave tega namaza pa se lahko lotimo tudi takrat, ko nam od kosila ostanejo kosi pečenega ali kuhanega piščanca, pa bi ga bilo škoda zavreči.
Piščančji namaz – pripomočki:
- sekljalnik
Piščančji namaz – sestavine:
za cca. 300 g namaza
- 200 g pečenega ali kuhanega piščančjega mesa
- manjši šopek peteršilja
- 3 žličke zeliščnega masla
- 4 žlice majoneze
- 1 žlička gorčice
- 2 trdo kuhani jajci
Piščančji namaz – postopek:
Uporabimo lahko pečenega ali kuhanega piščanca, ki nam je ostal od kosila. Potrebujemo le meso, brez kože in kosti.
Meso natrgamo in damo v sekljalnik. Dodamo še malo peteršilja in sesekljamo. Po želji lahko dodamo k namazu tudi kisle kumarice, a ker jih pri nas ne jemo, sem to sestavino izpustila.
Nato olupimo trdo kuhani jajci in ju dodamo k mesu. Dodamo še zeliščno maslo. Če tega nimamo, lahko uporabimo tudi navadno maslo.
Še enkrat sesekljamo, nato pa dodamo še majonezo in gorčico in dobro premešamo.
Če je namaz presuh, dodamo še malo majoneze. Namaza načeloma ni potrebno dodatno začiniti, saj je piščanec že začinjen, nekaj okusa pa dodajo tudi ostale sestavine. Če tega namaza ne bodo jedli otroci, pa ga lahko popestrimo s kančkom čilija v prahu. Namaz preložimo v posodo s pokrovom in ga hranimo v hladilniku.
Namaz je najboljši na popečenem belem kruhu, z malo masla. Odlična podlaga je lahko kar domač vrtanik.
Brbončice vam bodo hvaležne.