Pleten mlečni kruh z nadevom
Print Friendly, PDF & Email

Vrtanik (tudi vrtanek) – poseben kruh, ki ga še danes pripravljajo v Prekmurju, predvsem ob praznikih. Da bi malo popestrila ta kruh, sem mu dodala nadev. Izbrala sem rozine in marmelado. Tako je nastal recept za še boljši, slajši in bogatejši pleten mlečni kruh.

 

Pleten mlečni kruh z nadevom – pripomočki:

Za pripravo pletenega mlečnega kruha z nadevom ne potrebujete nobenega posebnega pripomočka. Sama sem sicer testo zamesila s kuhinjskim robotom, a ga lahko zamesite tudi z roko.

Pleten mlečni kruh z nadevom – sestavine:

  • 500 g mehke moke
  • 1/2 kocke kvasa (21 g)
  • 1 žlička sladkorja
  • 2 žlički soli
  • 2 dcl mleka
  • 100 g navadnega čvrstega jogurta
  • 1/4 dcl belega olja
  • 1 manjše jajce
  • 2 žlici rozin
  • cca. 3 žlice marmelade
  • maščoba in koruzni zdrob za pekač
  • moka za pomokanje delovne površine

Pleten mlečni kruh z nadevom – postopek:

V skodelici segrejemo 1 dcl mleka in v toplo (ne vroče!) mleko nadrobimo kvas. Dosujemo sladkor in počakamo, da začne kvas  vzhajati.

Nato ga prilijemo v skledo, kamor smo že nasuli moko in vanjo naredili jamico za kvas. Zasujemo z moko in nekaj minut pustimo vzhajati.

Nato dolijemo še olje in jogurt in pričnemo z gnetenjem. Dodamo še sol in preostanek mleka. Če je testo pretrdo, po potrebi dolijemo še malo mleka. Testo gnetemo tako dolgo, dokler ne postane gladko in se več ne oprijemlje posode in rok. Oblikujemo ga v hlebček in pustimo na toplem, približno eno uro, da vzhaja.

Vzhajano testo razdelimo na tri enake dele in jih oblikujemo v dolge svaljke. Vsak svaljek razvaljamo na pomokani delovni površini, na približno pol centimetra debelo. Po prvem delu natrosimo rozine. Po želji jih lahko prej namočimo v rumu.

Po drugem delu obilno namažemo marmelado. Najlepše bo prišla do izraza temna. Pri marmeladi pazimo, da ne mažemo povsem do roba.

Vsak del testa zavijemo kot rulado in pazimo, da nadev ne gleda iz testa. Če želimo bolj bogat kruh, lahko tudi tretji del namažemo z marmelado. Iz teh svaljkov spletemo kito in oba konca združimo v venec.

Če želimo takšen kruh še okrasiti, si prihranimo malo testa in iz njega oblikujmo ptičke ali druge okraske. Iz nekaj testa lahko naredimo pas, s katerim zakrijemo zaključek venca. Spleten kruh postavimo na pomaščen pekač, posut s koruznim zdrobom in ga zopet pustimo počivati, da ponovno vzhaja.

Pred peko ga premažemo z razžvrkljanim jajcem, ki bo služilo tudi kot lepilo za morebitne okraske.

Tako pripravljen pleten kruh pečemo v navadni pečici, ogreti na 180 °C, približno 45 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga pokrijemo z vlažno krpo, ter ga pustimo, da se ohladi.

Brbončice vam bodo hvaležne.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor