Miklavževi parklji
Decembrsko omamno dišeči, rahlo sladkasti – a ne preveč in božansko dobri. To so prijazni Miklavževi parklji, ki če ne večkrat, pridejo na vrsto za peko vsaj v začetku decembra. Pri nas se je vedno reklo “ni Miklavža brez sladkih parkljev” in to zagotovo drži.
Pripomočki za Miklavževe parklje:
- pečica
- papir za peko
- škarje
- robot za mesenje testa (opcijsko)
- rdeči papir ali blago
Sestavine za Miklavževe parklje:
Za 6 do 8 parkljev:
- 530 g moke
- 5 g suhega kvasa
- 35 g rjavega sladkorja
- 200 ml mleka
- 1 jajce
- 60 g masla
- 50 g kisle smetane ali gostega jogurta
- 6 g soli
- brusnice ali rozine za oči in trebušček
Premaz:
- 1 jajce
- 1 žlica mleka
Postopek za Miklavževe parklje:
Priprava testa za miklavževe parklje je enostavna. Tako, da lahko začnemo kar s tehtanjem moke v posodi, v kateri bomo mesili testo (ročno ali z robotom). V moko naredimo jamico in vanjo natehtamo rjavi sladkor, suh kvas ter v to jamico vlijemo mlačno mleko. Mleko naj ne bo prevroče, da ne bi pobilo kvasovk.
V jamici sedaj sladkor, kvas in mleko rahlo premešamo in pustimo 10 minut, da se kvas aktivira. Nato dodamo sol, jajce, stopljeno maslo in kislo smetano. Vse naj bo sobne temperature. Začnemo s počasnim gnetenjem testa. Gnetemo lahko ročno ali z robotom tako dolgo, da testo postane voljno in se brez problema odlepi od sten posode in rok.
Testo pokrijemo in pustimo počivati približno pol ure. Medtem pripravimo pekač in ga prekrijemo s papirjem za peko. Izberemo suhe brusnice ali rozine ter iz rdečega papirja izrežemo majhne trikotnike, ki bodo veljali za jezik.
Testo razdelimo na 6 ali 8 delov, odvisno od tega, kako velike parklje želimo imeti. Mi imamo raje malo večje, zato sem testo razdelila na 6 delov. Vsak del posebej na pomokani površini razvaljamo in oblikujemo v pravokotnik debeline približno 0.5 cm.
Ta pravokotnik damo na pekač prekrit s papirjem za peko in ga 6 krat zarežemo kot kaže slika (na vrhu glave, za obe roki in za nogi).
Sedaj s prsti oblikujemo glavo, roke in noge. Testo je lepo voljno in se ga da res lepo oblikovati.
Za oči in popek uporabimo sušene brusnice ali rozine. Potisnemo jih čisto do konca v testo, drugače nam bodo med peko padle iz testa.
Za jezik pa uporabimo rdeče blago ali papir. Jaz sem uporabila čisto navadne pisarniške lističe in jih obrezala v primerni velikosti za parklja.
S škarjami zarežemo približno 0,3 cm v testo in v tisto luknjico namestimo rdeč papirček.
Sedaj jih še premažemo z mešanico razžvrkljanega jajca in mleka.
Pečemo jih v naprej ogreti pečici na 200 °C približno 12 minut. Klasična peka. Zadnje minute Miklavževe parklje opazujmo, kajti pečice se med seboj razlikujejo. Ko so lepo zlato rjavkasti so pečeni in jih takoj vzamemo iz pečice.
Miklavževi parklji so zelo primerni za miklavževo obdarovanje v začetku decembra. Prav tako pa so lahko odličen prigrizek ob skodelici čaja ali kuhanega gina z medom in pomarančo.
Prijetno miklavževanje! 😊