Božično sadni kruh (veganski)
Božič bo kmalu tukaj, vsi se že pripravljajo, kaj bodo pekli. Letos sem se odločila, da namesto potice spečem sadni kruh. Zelo rada pečem sladice, ki niso preveč sladke. Moj dvoletnik ima še posebej rad suhe slive, zato sem se odločila, da jih vključim v ta recept. Kruh sem spekla že pred božičem in moram reči, da je bil sin nad kruhom navdušen, saj ga je hitro zmanjkalo. Tudi sestra in mami, ki ne jesta sladkorja, sta ga hitro pojedli. Nad sadnim kruhom bodo navdušeni tudi vegani. Božično sadni kruh lahko podarite tudi za darilo, jaz ga bom na božičnem krožniku zavila v celofan in ga podarila. Seveda pa sadni kruh lahko spečete tudi med letom.
Pripomočki za božično sadni kruh:
- posoda za mešanje
- žlica in žlička
- deska in nož
- tehtnica
- merilna posoda
- 2 pekača (moja pekača sta bila božična smrekica in sneženi mož – velikost enega pekača je bila 15×12 cm, lahko pa daste kruh tudi v navaden pekač ali pa ga z rokami oblikujete v štruco)
Sestavine za božično sadni kruh:
- 100 g pirine moke
- 50 g koruzne moke
- 3 žlice olja
- 1 žlička vinskega kamna
- ščepec soli
- 1 žlica rožičeve moke
- 50 g zmletih lešnikov
- 1 žlica limonine lupince (zdrobljene)
- pol žličke vanilije v prahu
- pol žličke cimeta
- pol žličke zmletih klinčkov
- 100 ml mineralne vode
- 100 ml riževega napitka
- 50 g suhih sliv (narezanih)
- 40 g datljev (narezanih)
- 20 g rozin
- po želji lahko dodate rum (jaz ga nisem).
Kako pripravimo božično sadni kruh:
Najprej zmešam v posodo suhe sestavine, dodam narezano suho sadje (rozine dam cele) ter dolijem rižev napitek in mineralno vodo. Vse skupaj zmešam z žlico.
Pekač namastim in ga napolnim z maso. Kruh pečem v ogreti pečici 30 minut na 160°C.
Božično sadni kruh lahko podarite komu za božič. Vsak ga bo vesel, saj je najlepše, ko podarimo, kar smo spekli z ljubeznijo.
Lepe praznike in zdravo sladkanje vam želim!