Zdrav rižev narastek
Vsi se spomnimo riževega narastka, katerega smo jedli ko smo bili majhni. Jaz sem oboževala maminega, ki je res naredila najboljšega. Vedno smo ga polili še z malinovcem. Sedaj je minilo že kar nekaj let odkar ga je moja mami naredila. Najina prehrana se je od takrat zelo spremenila, zato sva zadnjič naredila zelo zdrav rižev narastek. Jaz verjamem, da vam bo všeč saj je res zelo dober in naredi se ga kar hitro.
Pripomočki za zdrav rižev narastek
- 3 skodelice (9 cm), primerne za peko za peko oz. en pekač
- žlica in žlička
- tehtnica
- posoda za kuhanje
- merilna posoda ali 2 cl skodelica
- ribežen
- posoda za mešanje
- čopič za mazanje skodelic
Sestavine za zdrav rižev narastek
(za 3 osebe)
- 160 g integriranega riža ali drugega riža (to je ena skodelica za 2 dcl)
- 2 dl vode za kuhanje
- 1 naribano jabolko
- pest brusnic ali rozin
- 2 žlici kokosovega mleka iz hladilnika ali 2 žlici kokosove smetane (lahko tudi skuto)
- 1/4 čajno žličko cimeta
- 1/4 čajno žličko vanilje v prahu
- 1/4 čajno žličko ingverja
- 1/4 čajno žličko mletega kardamoma
- 1 žlica medu
- 2 žlici mletih lešnikov
- 2 žlici olivnega olja za namazat skodelice za peko
- zamrznjeno rdeče sadje za preliv (po želji)
Kako pripravimo zdrav rižev narastek:
Naprej odmerim riž, najlažje je da ga dam v 2dl skodelico ter ga operem pod vodo. Riž in vodo prelijem v posodo ter kuham vsaj 3 minute manj kolikor piše v navodilih. Jaz sem mojega kuhala 11 minut. Je pa integrirar riž malo bolj trd tako, da bo želji lahko daste riž. Riž odstavim in počakam, da se ohladi.
Na ribežnu naribam eno jabolko.
V posodi zmešam brusnice, naribano jabolko, cimet, vaniljo v prahu, kardamom, ingver, med in lešnike. Dodam še 2 žlici kokosovega mleka. Jaz kupim kokosovo mleko v tetrapaku, ki ga hranim v hladilniku, zato pride take oblike kot kokosova smetana za stepanje. Če ga nimate lahko dodate tudi kokosovo smetano za stepanje ali skuto.
Vse skupaj zmešam z žlico in prelijem v ohlajen riž. Namažem 3 skodelice za peko in noter položim vso mešanico.
Pečem v pečici na zgornjem gretju pri 160 °C vsaj 20 minut, da se lepo zapeče oziroma, da rižev narastek dobi lepo skorjico. Včasih smo rižev narastek polili z malinovcem, sedaj pa lahko pogrejete malo zamrznjenih gozdnih sadežev ali malin in jih polijete čez narastek.
Zdravo sladkanje vam želim!