Veganski flancati
Veganski flancati so narejeni brez jajc in mleka živalskega izvora. So mehki in hrustljavi. V njih je poleg moke še kurkuma za izgled in limonina lupinica za okus. Lahko pa si dodate tudi kanček ruma.
Pripomočki za veganske flancate
- posoda za mešanje
- žlica in žlička
- penovka
- posoda za cvrtje flancatev
- valjar
- tehtnica
- merilna žlička
- nožek za rezanje
- silikonska podloga za testo
- posoda in nekaj papirnatih brisač za odcejanje olja
- posoda za gretje ovsenega napitka
Sestavine za veganske flancate
(za 10-12 flancatev)
- 120 g pirine moke (ali katere druge)
- pest moke za razvaljanje
- 100 ml toplega ovsenega napitka
- 1 žlička suhega kvasa
- 1/2 žličke limonine lupinice
- 1/2 žličke kurkume v prahu
- 1 žlica olja
- sol
- 1 žlička kokosovega sladkorja (lahko tudi več)
- cca. 0,5 l olja za peko (jaz sem uporabila repičnega)
In še:
- po želji rum
- po želji sladkor v prahu – za posipanje
Kako pripravim veganske flancate
Najprej zmešam suhe sestavine.
Dodam topel ovsen napitek, olivno olje ter vse skupaj zmešam z žlico. Testo postavim za pol ure na toplo, da vzhaja (jaz sem ga dala v ogreto pečico). Testo je po pol ure lepo vzhajalo.
Preden začnem valjati testo, nalijem v posodo olje, da se segreje. Na silikonsko podlago posujem malo moke in testo razvaljam na približno 20×20 centimetrov. Iz njega izrežem 7×5 centimetrov dolge kvadratke. Na vsak kvadratek naredim 2 zarezi.
Veganske flancate sem nato ocvrla v olju. Na vsaki strani morajo biti lepo rjavo zapečeni oz. jaz sem jih pustila na eni strani 2- 3 minute ter jih obrnila in jih pekla še na drugi strani 2 minuti. S penovko sem jih jemala ven in jih položila v posodo, v katero sem prej dala par papirnatih brisač zato, da ne bodo flancati tako mastni oziroma, da se odcedijo olja.
Veganske flancate lahko posujete tudi s sladkorjem v prahu.
Naj bo pust sladkih ust tudi za vegane!