Veganske vrtnice z jagodno kremo
Veganske vrtnice so mehko hrustljavi brizgani piškoti z jagodno kremo. Ne bodo vas navdušili samo z okusom, ampak tudi z izgledom.
Ko sem delala brizgane piškote, mi je sin omenil, da ga spominjajo na vrtnice in tako so nastale veganske vrtice. Recept zadnje je zelo enostaven, ponuja pa veliko možnosti.
Namesto veganskih izdelkov, lahko uporabite klasične mlečne izdelke, v kolikor ste vsejedci, pa tudi nadev lahko prilagodite svojim željam in okusu in namesto kreme iz recepta, uporabite zgolj marmelado ali drug, poljuben namaz.
Moji gostje so bilo nad vrtnicami navdušeni!
Pripomočki za vrtnice z jagodno kremo
- aparat za brizgane piškote z zvezdnim nastavkom (piškotomat)
- ročni mešalnik z metlicami
Sestavine za vrtnice z jagodno kremo
Za cca. 9 vrtnic:
- 70 g veganskega ali navadnega masla
- 30 g brezovega sladkorja ali klasičen sladkor v prahu
- 1 žlica koruznega škroba
- ščepec soli
- 110 g pirine bele moke
- 40 ml ovsenega napitka (lahko tudi mleka)
- 1 žlička vinskega kamna
Za marscapone jagodno kremo:
- 100 g veganske marscapone kreme (lahko navadni mascarpone)
- 30 ml ovsenega napitka (lahko mleko)
- 3 žlice zmletih liofiliziranih jagod v prahu
Kako naredimo vrtnice z jagodno kremo
V posodo odtehtam maslo, ki naj bo sobne temperature, nato dodam še brezov sladkor (lahko tudi navaden sladkor oz sladkor v prahu). Vse skupaj zmešam z ročnim mešalnikom z metlico. K maslu in sladkorju dolijem ovsen napitek in dodam še pirino moko, sol, koruzni škrob ter sol.
Z ročnim mešalnikom še enkrat vse zmešam, da dobim kompaktno maso, ki jo nadevam v aparat za brizgane piškote (piškotomat).
Peki papir položim na pekač in z zvezdastim nastavkom nabrizgam vrtnice. Število piškotov mora biti parno, saj jih bomo premazali s kremo in sestavili skupaj.
Piškoti naj se pečejo v ventilacijski pečici na 170 °C cca. 15 minut, do zlato – rumene barve.
Ko se piškoti pečejo, naredim jagodno kremo. Sama sem uporabila že zmlete liofilizirane jagode. Lahko pa uporabite tudi sveže jagode ali maline. V posodo odtehtam marscapone kremo, ovsen napitek in liofilizirane jagode. Vse skupaj zmešam v gladko zmes s ročnim mešalnikom z metlico.
Ko so piškoti pečeni, jih pustim, da se ohladijo, nato pa jih premažem s kremo. Najprej premažem spodnji del piškota, ki ga prekrijem z drugim piškotom.
Seveda lahko piškote premažete z domačo marmelado ali z namazom po vaših željah.
Prijetno sladkanje!