Štraube
Print Friendly, PDF & Email

Štraube oziroma, kot jih večina pozna, flancati, so priljubljena sladica predvsem ob pustnem času. Vendar pa se priležejo čez vse leto. So enostavni, hitro pripravljeni, pa še z oblikami se lahko poigramo.

Štraube

Pripomočki za pripravo štraub:

  • posoda za mešanje
  • tehtnica
  • ribežen
  • valjar
  • nož oziroma modelčki za izrezovanje
  • posoda za peko
  • krožnik

Sestavine za pripravo štraub:

  • 500g moke
  • 70g sladkorja
  • 1 pecilni prašek
  • 2 rumenjaka
  • 1 kisla smetana
  • 1 dcl belega vina
  • 0,3 dcl ruma
  • naribana limonina lupinica
  • sladkor v prahu za posip
  • olje za peko

Postopek priprave štraub:

V večjo posodo stehtamo moko in sladkor, jima dodamo pecilni prašek, rumenjaka, kislo smetano, naribano limonino lupinico, belo vino ter rum in vse skupaj dobro pregnetemo.

Štraube-1

Na pomokani površini testo razvaljamo na debelino 0,5-1 cm, odvisno kako debele štraube želimo.

Štraube-2

Če želimo klasične oblike, testo razrežemo z nožem na pravokotnike, ki jim po sredini naredimo še dve zarezi. Po želji pa lahko z različnimi modelčki naredimo različne oblike.  Sama sem se tokrat odločila za male račke.

Štraube-3

V ponvi segrejemo za prst olja in vanj polagamo testo.

Štraube-4

Na obeh straneh zapečemo zlato-rjavo.

Štraube-5

Po peki štraube odlagamo na papirnate brisače, da popivnajo odvečno maščobo. Preden jih postrežemo jih posujemo še s sladkorjem v prahu.

Štraube

Prijetno sladkanje.

Ocena:
Skupaj: 22 Povprečno: 4.2]

Dunja

Sem Dunja, ena izmed avtoric receptov na oblizniprste.si. Rada ustvarjam, poleg kuhanja in peke rada tudi šivam in kvačkam. Večino svojega časa pa posvečam svojima sinovoma, s katerima najraje skupaj pripravljamo sladice. Pa dober tek in prijetno sladkanje ;)

Dodaj odgovor