Štraube
Štraube oziroma, kot jih večina pozna, flancati, so priljubljena sladica predvsem ob pustnem času. Vendar pa se priležejo čez vse leto. So enostavni, hitro pripravljeni, pa še z oblikami se lahko poigramo.
Pripomočki za pripravo štraub:
- posoda za mešanje
- tehtnica
- ribežen
- valjar
- nož oziroma modelčki za izrezovanje
- posoda za peko
- krožnik
Sestavine za pripravo štraub:
- 500g moke
- 70g sladkorja
- 1 pecilni prašek
- 2 rumenjaka
- 1 kisla smetana
- 1 dcl belega vina
- 0,3 dcl ruma
- naribana limonina lupinica
- sladkor v prahu za posip
- olje za peko
Postopek priprave štraub:
V večjo posodo stehtamo moko in sladkor, jima dodamo pecilni prašek, rumenjaka, kislo smetano, naribano limonino lupinico, belo vino ter rum in vse skupaj dobro pregnetemo.
Na pomokani površini testo razvaljamo na debelino 0,5-1 cm, odvisno kako debele štraube želimo.
Če želimo klasične oblike, testo razrežemo z nožem na pravokotnike, ki jim po sredini naredimo še dve zarezi. Po želji pa lahko z različnimi modelčki naredimo različne oblike. Sama sem se tokrat odločila za male račke.
V ponvi segrejemo za prst olja in vanj polagamo testo.
Na obeh straneh zapečemo zlato-rjavo.
Po peki štraube odlagamo na papirnate brisače, da popivnajo odvečno maščobo. Preden jih postrežemo jih posujemo še s sladkorjem v prahu.
Prijetno sladkanje.